- Pagina principală
- BGPF
- 28.20.14 Când apare termenul obligației fiscale privind TVA, în cadrul realizării contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil cu rezerva dreptului de proprietate cu predarea lui în proprietatea cumpărătorului la îndeplinirea clauzelor contractuale care au condiționat rezerva dreptului de proprietate?

BGPF
28.20.14 Când apare termenul obligației fiscale privind TVA, în cadrul realizării contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil cu rezerva dreptului de proprietate cu predarea lui în proprietatea cumpărătorului la îndeplinirea clauzelor contractuale care au condiționat rezerva dreptului de proprietate?
Potrivit prevederilor art.1191 alin.(1) din Codul civil, atunci când, într-o vânzare-cumpărare cu plata prețului în rate, obligația de plată este garantată cu rezerva dreptului de proprietate (rezerva proprietății), cumpărătorul dobândește dreptul de proprietate la data plății ultimei rate din preț.
Totodată, în conformitate cu prevederile art. art.1192 alin.(1) lit. a) din Codul civil, în cazul bunurilor imobile și al altor bunuri asupra cărora dreptul de proprietate se dobândește, conform legii, prin înregistrarea într-un registru de publicitate, dreptul de proprietate al cumpărătorului este înregistrat provizoriu, în timp ce dreptul de proprietate al vânzătorului nu este radiat.
Potrivit art.108 alin.(1) și alin.(5) din Codul fiscal nr.1163/1997, dacă factura fiscală este eliberată sau plata este primită până la momentul efectuării livrării, data obligației fiscale se consideră data eliberării facturii fiscale sau data efectuării plății, în dependență de ce are loc mai înainte.
În același timp, conform art.108 alin.(3) din Codul fiscal, în cazul livrării de bunuri imobiliare, data livrării se consideră data trecerii bunurilor imobiliare în proprietatea cumpărătorului la data înscrierii lor în registrul bunurilor imobiliare, fără a se specifica despre înregistrarea provizorie sau definitivă.
Prin urmare, la primirea plăților prealabile (până la predarea imobilului cumpărătorului), vânzătorul urmează să calculeze TVA de la suma avansurilor primite, în cazul în care obiectul tranzacției reprezintă un bun imobil, altul decât locuința, în contextul în care potrivit art.103 alin.(1) pct.1) din Codul fiscal, livrarea locuinței este scutită de TVA fără drept de deducere.
Astfel, la vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile pentru care plata este garantată cu rezerva dreptului de proprietate, vânzătorul va calcula TVA de la încasarea plăți (cu excepția cazului în care obiectul tranzacției este locuință), iar factura fiscală se va emite la momentul transmiterii cumpărătorului a dreptului de proprietate deplin.
Temei: Scrisoarea Ministerului Finanțelor nr.15/3-13/5 din 13.01.2025.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
Data publicării:
28 Martie /2025 08:00
Catalogul tematic
T.V.A. | Obligație fiscală