BGPF

29.3.1.30 Urmează persoanele ce desfășoară activități profesionale în sectorul justiției să rețină impozitul pe venit la sursa de plată?

Potrivit art. 1 alin. (1) din Codul fiscal (în continuare - Cod), prin prezentul cod se stabilesc principiile generale ale impozitării în Republica Moldova.
 
Alineatul (2) al aceluiași articol din Cod prevede că prezentul cod reglementează relaţiile ce ţin de executarea obligaţiilor fiscale în ce priveşte impozitele şi taxele de stat, stabilind, de asemenea, principiile generale de determinare şi percepere a impozitelor şi taxelor locale.
 
Alineatul (3) stabilește că noţiunile şi prevederile prezentului cod se aplică în exclusivitate în limitele relaţiilor fiscale şi ale altor relaţii legate de acestea.
 
Totodată, art. 3 alin. (1) din Cod prevede că legislaţia fiscală se compune din prezentul cod şi din alte acte normative adoptate în conformitate cu acesta.
 
Alineatul (3) din același articol stabilește că în cazul apariţiei unor discrepanţe între actele normative indicate la alin. (2) şi prevederile prezentului cod, se aplică prevederile codului. 
 
Alineatul (4) statuează că impozitarea se efectuează în baza prezentului cod şi a altor acte normative adoptate în conformitate cu acesta, publicate în mod oficial, şi care sînt în vigoare pe perioada stabilită pentru achitarea impozitelor şi taxelor.
 
Articolul 5 pct. 2) din Cod prevede că contribuabil, subiect al impunerii reprezintă persoană care, conform legislaţiei fiscale, este obligată să calculeze şi/sau să achite la buget orice impozite şi taxe, penalităţile şi amenzile respective; persoană care, conform legislaţiei fiscale, este obligată să reţină sau să perceapă de la altă persoană şi să achite la buget plăţile indicate.
 
În conformitate cu art. 13 alin. (1) lit. a) din Cod subiecţi ai impunerii sînt persoanele juridice şi fizice rezidente ale Republicii Moldova, care desfăşoară activitate de întreprinzător, persoanele care desfăşoară servicii profesionale, precum şi persoanele care practică activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii, care, pe parcursul perioadei fiscale, obţin venit din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova.
 
Articolul 14 alin.(1) lit. a) prevede că obiect al impunerii îl constituie venitul din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova, cu excepţia deducerilor şi scutirilor la care au dreptul, obţinut de persoanele juridice şi fizice rezidente ale Republicii Moldova care desfăşoară activitate de întreprinzător, de persoanele care desfăşoară servicii profesionale, precum şi de persoanele care practică activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii.
 
Potrivit art. 18 lit. a) în venitul brut se include venitul provenit din activitatea de întreprinzător, din activitatea profesională sau din alte activităţi similare.
 
Totodată art. 5 pct. 16) activitate de întreprinzător, afacere (business) - orice activitate conform legislaţiei, cu excepţia muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfăşurată de către o persoană, avînd drept scop obţinerea venitului, sau, în urma desfăşurării căreia, indiferent de scopul activităţii, se obţine venit.
 
Pornind de la cele expuse, în sensul Codului fiscal, comunicăm că orice activitate, cu excepția muncii, desfășurată de către o persoană prin care se obține venit se asimilează activității de întreprinzător.
 
Cu referire la reținerea impozitului pe venit la sursa de plată de către subiecții ce desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, menționăm că prevederile art. 90 alin. (1) lit. a) din Cod stabilesc expres subiecții care nu rețin impozitul pe venit la sursa de plată.
 
Astfel, dat fiind faptul că subiecții ce desfășoară activitate profesională în sectorul justiției nu se regăsesc în excepție în articolul prenotat, acestora li se vor aplica prevederile art. 901 alin. (3) din Cod.
 
Cu referire la prevederile art.901 alin. (34), menționăm că acestea urmează a fi aplicate doar de către personele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător.
 
  (Temei: explicațiile Comisiei economie, buget și finanțe CEB-04 nr.54 din 21.02.2023)

Ordinul SFS nr. 86 din 14-02-2025

Data publicării:

18 Martie /2025 08:00

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon