BGPF

31.8.10 Se aplică limitele de achitare în numerar la achitarea profitului întreprinderii individuale persoanei fizice către fondator?

Conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, întreprindere individuală reprezintă o întreprindere care aparține cetățeanului, cu drept de proprietate privată, sau familiei acestuia, cu drept de proprietate comună. Patrimoniul întreprinderii individuale se formează pe baza bunurilor cetățeanului (familiei) și altor surse care nu sunt interzise de legislație.
 
Potrivit alin. (2) al aceluiași articol, întreprinderea individuală nu este persoană juridică și se prezintă în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică întreprinzător individual. Patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile personale ale antreprenorului.
 
 În consecință, reieșind din prevederile legale menționate, achitarea profitului întreprinderii individuale către fondatorul acesteia reprezintă, în esență, o dispunere asupra propriului patrimoniu, adică o tranzacție cu sine însuși.
 
 În acest context, art. 2 alin. (1) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, stabilește expres domeniile de aplicare ale acestei legi, lista fiind exhaustivă.
 
 Prin urmare, întrucât întreprinderea individuală reprezintă o calitate a persoanei fizice, iar patrimoniul acesteia este indivizibil de patrimoniul personal al persoanei fizice, tranzacția efectuată între întreprinderea individuală și persoana fizică care a constituit-o, nu cade sub incidența Legii nr. 34/2024.

Ordinul SFS nr. 357 din 04-07-2025

Data publicării:

08 Iulie /2025 11:09

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon