Știri

Acționarii SA vor putea încheia contracte corporative privind exercitarea drepturilor aferente acțiunilor deținute

Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător va examina în cadrul ședinței din 16 mai proiectul completărilor la Legea nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, elaborate de Ministerul Economiei și Digitalizării. În opinia autorilor, aplicarea noilor prevederi va modifica conceptual normele legale actuale din domeniul reglementării relațiilor dintre acționarii societăților comerciale, acordându-le mai multă libertate decizională.

 

Astfel, se propune completarea Legii nr. 1134/1997 cu un articol nou (art. 1021) care va oferi acționarilor unei SA sau unei părți dintre aceștia dreptul de a încheia un contract corporativ privind exercitarea drepturilor aferente acțiunilor deținute în societate și/sau privind particularitățile exercitării drepturilor asupra acțiunilor respective, în conformitate cu care se obligă să exercite drepturile respective într-un anumit mod sau să se abțină (să refuze) de la exercitarea acestora, inclusiv să voteze într-un anumit mod la adunarea generală a acționarilor, să coordoneze opțiunea de vot cu alți acționari, să achiziționeze sau să înstrăineze acțiuni la un anumit preț sau la apariția anumitor circumstanțe, să se abțină de la înstrăinarea acțiunilor până când apar anumite circumstanțe, precum și să desfășoare în mod concertat alte acțiuni legate de administrarea SA, de activitățile, reorganizarea și lichidarea acesteia.

 

Conform proiectului, acționarii care vor încheia un contract corporativ vor fi obligați să notifice SA despre faptul încheierii acestuia în cel mult 15 zile de la data încheierii, fără a fi obligați să divulge conținutul acestuia. În cazul neîndeplinirii acestei obligații, acționarii care nu sunt părți la contractul corporativ au dreptul să ceară despăgubiri pentru pierderile suportate.

 

 

Persoana care, în conformitate cu contractul, va dobândi dreptul de a determina modul de votare în cadrul adunării generale în privința acțiunilor unui emitent al cărui valori mobiliare sunt admise spre tranzacționare pe o piață reglementată sau în cadrul unui sistem multilateral de tranzacționare, va fi obligată să notifice emitentul cu privire la o astfel de achiziție dacă, urmare a unei astfel de achiziții, această persoană, independent sau împreună cu persoana sau persoanele afiliate acesteia, va avea direct sau indirect posibilitatea de a exercita mai mult de 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 50%, 66%, 75% sau 90% din drepturile de vot aferente acțiunilor ordinare plasate de emitentul respectiv.

 

 

Totodată, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către autori, părțile contractului corporativ vor fi în drept să ceară organului înregistrării de stat notarea în Registrul de stat al persoanelor juridice existența acestui contract sau unele condiții a acestuia.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

905 vizualizări

Data publicării:

15 Mai /2023 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

lichidarea întreprinderii | reorganizare | societate pe acţiuni

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon