Știri
Actualizarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor
Începând cu 1 ianuarie 2023, va fi pusă în aplicare noua versiune a Sistemului Armonizat de descriere și codificare a mărfurilor, aprobat de Organizația Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte, urmând să racordeze Nomenclatura combinată a mărfurilor la noua versiune a Sistemului. Nomenclatura combinată a mărfurilor va fi divizată în 21 de secțiuni și 99 de capitole, fiind suplinită cu 682 poziții tarifare.
Parlamentul a votat în lectura a doua, în ședința din 15 decembrie, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.
Modificările la descriere și codificarea mărfurilor țin de excluderea/ substituirea/ modificarea unor poziții tarifare:
- Introducerea unor noi categorii de pește, clasificate la Capitolul 03;
- Introducerea poziției tarifare HS 0403 20 „Iaurt” și a unor subpoziții derivate;
- Introducerea unor categorii de ciuperci clasificate la poziția HS 0709;
- Modificarea descrierii unor tipuri de uleiuri clasificate la Capitolul 15;
- Introducerea, la Capitolul 30, a unor poziții tarifare ce includ vaccinuri împotriva coronavirusurilor, precum și a reactivilor de diagnostic sau de laborator, clasificate la Capitolul 38;
- Introducerea unor subpoziții tarifare pentru obiectele de artă, de colecție sau de antichitate clasificate la Capitolul 97;
- Excluderea și includerea unor poziții tarifare pentru mașini și aparate și echipamente electrice și părți ale acestora, clasificate la Capitolele 84 și 85;
- Excluderea și includerea unor poziții tarifare noi pentru vehicule și aparte de zbor, clasificate la Capitolele 87,88 și 89.
Conform notei informative a proiectului, implementarea modificărilor este importantă în procedura vămuirii, reducând timpul de aflare în vamă, precum și pentru elaborarea statisticii operațiunilor de import și export. Utilizarea noului sistem de codificare a mărfurilor vizează direct activitatea Serviciului Vamal, a Biroului Național de Statistică, fiind utilizat și de alte instituții de resort începând cu 1 ianuarie 2023.
Totodată, se prevede o perioadă de 6 luni pentru aducerea cadrului normativ național în concordanță cu noile prevederi, în special ajustarea Codul fiscal.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1173 vizualizări
Data publicării:
15 Decembrie /2022 11:26
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
operatiuni import-export | nomenclatura combinata
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.