Știri

Actualizarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor

Începând cu 1 ianuarie 2023, va fi pusă în aplicare noua versiune a Sistemului Armonizat de descriere și codificare a mărfurilor, aprobat de Organizația Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte, urmând să racordeze Nomenclatura combinată a mărfurilor la noua versiune a Sistemului. Nomenclatura combinată a mărfurilor va fi divizată în 21 de secțiuni și 99 de capitole, fiind suplinită cu 682 poziții tarifare.

 

Parlamentul a votat în lectura a doua,  în ședința din 15 decembrie, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.

 

Modificările la descriere și codificarea mărfurilor țin de excluderea/ substituirea/ modificarea unor poziții tarifare:

 

  • Introducerea unor noi categorii de pește, clasificate la Capitolul 03;
  • Introducerea poziției tarifare HS 0403 20 „Iaurt” și a unor subpoziții derivate;
  • Introducerea unor categorii de ciuperci clasificate la poziția HS 0709;
  • Modificarea descrierii unor tipuri de uleiuri clasificate la Capitolul 15;
  • Introducerea, la Capitolul 30, a unor poziții tarifare ce includ vaccinuri împotriva coronavirusurilor, precum și a reactivilor de diagnostic sau de laborator, clasificate la Capitolul 38;
  • Introducerea unor subpoziții tarifare pentru obiectele de artă, de colecție sau de antichitate clasificate la Capitolul 97;
  • Excluderea și includerea unor poziții tarifare pentru mașini și aparate și echipamente electrice și părți ale acestora, clasificate la Capitolele 84 și 85;
  • Excluderea și includerea unor poziții tarifare noi pentru vehicule și aparte de zbor, clasificate la Capitolele 87,88 și 89.

 

Conform notei informative a proiectului, implementarea modificărilor este importantă în procedura vămuirii, reducând timpul de aflare în vamă, precum și pentru elaborarea statisticii operațiunilor de import și export. Utilizarea noului sistem de codificare a mărfurilor vizează direct activitatea Serviciului Vamal, a Biroului Național de Statistică, fiind utilizat și de alte instituții de resort începând cu 1 ianuarie 2023.

 

Totodată, se prevede o perioadă de 6 luni pentru aducerea cadrului normativ național în concordanță cu noile prevederi, în special ajustarea Codul fiscal.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

837 vizualizări

Data publicării:

15 Decembrie /2022 11:26

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

operatiuni import-export | nomenclatura combinata

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon