Analitica și statistica
Cât a constituit PIB în primul trimestru?
Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul I 2024 a constituit 67,4 miliarde lei (prețuri curente de piață), în creștere, în termeni reali, cu 1,9% față de trimestrul I 2023 pe seria brută. Pe seria ajustată sezonier, PIB în trimestrul I 2024 s-a majorat cu 1,4% comparativ cu trimestrul I 2023 și cu 2,5% comparativ cu trimestrul IV 2023, conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică.
Impactul pozitiv asupra evoluției PIB în trimestrul I 2024 față de trimestrul I 2023 a fost determinat în principal de următoarele activități:
- producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+1,2%), cu o pondere de 3,3% la formarea PIB și o creștere a VAB cu 40,1%;
- industria prelucrătoare (+1,1%), cu o pondere de 8,8% la formarea PIB și o creștere a VAB cu 13,0%;
- informații și comunicații (+0,6%), cu o pondere de 8,3% la formarea PIB și o creștere a VAB pe activitățile respective cu 8,0%.
Impact negativ asupra evoluției PIB în trimestrul I 2024 față de trimestrul I 2023 au avut în special următoarele activități:
- transport și depozitare (-1,2%), cu o pondere de 4,5% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 20,2%;
- tranzacții imobiliare (-0,3%), cu o pondere de 8,4% la formarea PIB și o descreștere a VAB cu 3,3%;
- sănătate și asistență socială (-0,2%), cu o pondere de 7,0% la formarea PIB și o reducere a VAB cu 3,1%.
Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 14,4% la formarea PIB, au influențat descreșterea PIB cu 1,0%, volumul acestora micșorându-se cu 6,2%.
Categorii de utilizări
Din punct de vedere al utilizării, contribuție pozitivă asupra evoluției PIB a fost înregistrată în principal de:
- exportul net de bunuri și servicii (+3,1%), consecință a creșterii volumului exportului de bunuri și servicii cu 1,0%, concomitent cu reducerea volumului importurilor de bunuri și servicii cu 4,1% (vezi Tabelul A1 din anexă);
- consumul final al gospodăriilor populației (+1,4%), cu o pondere de 85,0% la formarea PIB și majorarea volumului cu 1,6%;
- formarea brută de capital fix (+0,9%), cu o pondere de 19,6% la formarea PIB și creșterea volumului cu 4,8%;
Impactul negativ asupra evoluției PIB pe utilizări a fost cauzat în principal de reducerea consumului final al administrației publice (-1,4%), cu o pondere de 20,1% la formarea PIB și o descreștere a volumului cu 7,0%.
Instituții:
Biroul Naţional de Statistică al RM
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
569 vizualizări
Data publicării:
24 Iunie /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Etichete:
sezoniere | primul trimestru | PIB
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.