Activitatea vamală
CEFTA: facilitarea la maxim a circuitului liber de mărfuri
Începând cu 1 februarie 2023, în cadrul comerțului preferențial cu părțile CEFTA (Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Kosovo) pot fi aplicate regulile de origine tranzitorii privind originea preferențială a mărfurilor în paralel cu prevederile Convenției regionale cu privire la regulile de origine Pan-Euro-Mediteraneene (PEM), comunică Serviciul Vamal al RM.
Decizia a fost luată după finalizarea procedurilor interne de către toate părțile CEFTA. În așteptarea revizuirii Convenției PEM, majoritatea părților contractante PEM, inclusiv părțile CEFTA, UE și EFTA au decis aplicarea regulilor tranzitorii la nivel bilateral. Noile reguli sunt mai flexibile și se referă atât la reducerea sarcinii administrative din partea autorităților vamale, cât și la simplificarea comerțului, oferirea mai multor oportunități și flexibilitate exportatorilor să devină mai competitivi pe alte piețe.
SV reiterează că Convenția PEM este un acord internațional ce are drept scop stabilirea unui set unic de reguli privind originea mărfurilor. Părțile Contractante PEM au început discuțiile privind revizuirea Convenției în 2013, în vederea ajustării acesteia la realitatea economică. Din motiv că în 2019 nu s-a reușit adoptarea în unanimitate a convenției revizuite, majoritatea părților contractante PEM au decis să aplice regulile revizuite în avans, la nivel bilateral. La momentul de față cele două seturi de reguli (regulile de origine PEM inițiale și regulile tranzitorii) vor fi aplicate în paralel, iar agenții economici vor putea alege care reguli de origine să aplice.
Această nouă etapă a comerțului preferențial în cadrul CEFTA are scopul de a facilita la maxim circuitul liber de mărfuri prin reducerea birocrației administrative și creșterea volumului comerțului, iar autoritatea vamală națională reiterează beneficiile aplicării regulilor tranzitorii, care pot fi examinate în comunicatul informativ „Reguli de origine modernizate, simplificate și mai flexibile pentru agenții economici”.
Notă: Posibilitățile de rambursare a taxelor vamale și cumulul total al originii ca beneficii ale regulilor tranzitorii au fost implementate în cadrul CEFTA din 2019.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1132 vizualizări
Data publicării:
07 Februarie /2023 09:08
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Serviciul Vamal | CEFTA | facilitarea comerțului
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.