Știri
Condițiile pentru stabilirea pensiei de urmaș vor fi revizuite
În cazul în care întreținătorul beneficiar de pensie specială, la data decesului, va întruni condiţiile pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, pensia de urmaş se va stabili procentual din pensia potenţială calculată pentru limită de vârstă.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a înaintat pentru consultări publice proiectul modificărilor la Legea nr. 156/1998, elaborat în vederea executării Hotărârii Curții Constituționale nr. 11/2022, și urmează să stabilească un raport rezonabil de proporționalitate şi echitate între toate categoriile beneficiare de pensie de urmaș din sistemul public de pensii.
Autorii proiectului propun ca pensia de urmaş că se calculeze în cazul în care întreţinătorul era beneficiar de pensie pentru limită de vârstă sau pensie de dizabilitate severă se stabileşte procentual din pensia pentru limită de vârstă sau pensia de dizabilitate severă aflată în plată sau actualizată, după caz. Cuantumul pensiei de urmaş se va calcula în mărime de 50% pentru fiecare urmaş.
Totodată, în cazul în care întreţinătorul nu era beneficiar de pensie sau era beneficiar de pensie specială sau pensie de dizabilitate accentuată sau medie pensia de urmaș se va stabili procentual din pensia potenţială calculată pentru dizabilitate severă. Și în aceste condiții cuantumul pensiei se va calcula în mărime de 50% pentru fiecare urmaş.
Proiectul prevede și expunerea în redacție nouă a alin. (1) al art. 24 din Legea nr. 156/1998 care, în condițiile aprobării modificărilor în redacția propusă de către autori, va stabili că pensia de urmaş se acordă dacă persoana decedată beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie de dizabilitate, pensie specială ori îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii de dizabilitate prevăzute la cap. II secţiunea 3 din Legea nr. 156/1998.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1052 vizualizări
Data publicării:
23 Martie /2023 07:57
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
consultari publice | urmas | pensie
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.