Știri

Continuitatea activității: recomandări pentru contabili și auditori, în noua ediție a revistei „monitorul fiscal FISC.md”

 

În contextul actual economic dificil cauzat de multiplele crize care au afectat Republica Moldova în ultima perioadă, mai multe entități au înregistrat o scădere semnificativă a veniturilor, a rentabilității și, prin urmare, a lichidităților. În astfel de circumstanțe, investitorii și alte părți interesate doresc să înțeleagă modul în care entitățile intenționează să își mențină solvabilitatea și lichiditatea pe termen scurt, mediu și lung.

 

În acest sens, în ediția din octombrie a revistei monitorul fiscal FISC.md (6(83)), autorii Marcela Dima și Natalia Țiriulnicova au venit cu un articol în care examinează principalele aspecte cu privire la evaluarea continuității activității. Articolul intitulat „Continuitatea activității: recomandări pentru contabili și auditori cu accent pe dezvăluiri de informații în Nota explicativă” poate fi consultat în rubrica Contabilitate practică.

Tot în rubrica Contabilitate practică sunt publicate și articole:

  • Затраты по займам в бухгалтерском и налоговом учете, autor Natalia Zlatina;
  • Contabilitatea și prezentarea informațiilor privind investițiile în situațiile financiare individuale ale investitorului conform IFRS – Valentina Paladi.

 

Legea nr. 212 din 20 iulie 2023 pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală 2024) a fost publicată în Monitorul Oficial din 10 august curent. Obiectivele politicii bugetar-fiscale rezidă în crearea unui sistem fiscal armonizat, echitabil, eficient și simplu, care să asigure mobilizarea resurselor bugetare necesare pentru finanțarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă. În ediția din octombrie este publicat articolul „Politica bugetar-fiscală pentru anul 2024: principalele măsuri și modificări ale legislației”, elaborat de Corina Alexa – șefa Direcției politici fiscale și vamale, Ministerul Finanțelor și Iulia Melnic, șefa Secției impozite directe, Ministerul Finanțelor și poate fi consultat în rubrica Practica fiscală.

 

Tot în Practica fiscală puteți consulta:

  • E-commerce VAT. Regimul TVA aplicat nerezidenților, autor Ion Chitoroagă;
  • Scutirile la care are dreptul salariatul angajat pe parcursul perioadei fiscale și modalitatea acordării acestora, scris de Irina Carcea.

 

În rubrica Sectorul bugetar, în ediția actuală sunt publicate articolele „Rolul și aplicarea principiilor contabile în sistemul bugetar” și, respectiv, Modificări la Clasificația bugetară, aprobată prin OMF nr. 208/2015, scrise de Tatiana Răilean, precum și articolul „Sectorul bugetar: evaluarea și reflectarea în evidența contabilă a sistemelor informaționale”, autor Nadejda Zaporojan.

 

În rubrica dedicată sectorului agrar aveți posibilitatea să consultați un articol despre generalizarea informațiilor aferente existenței și fluxurilor efectivelor de păsări în faza de creștere a acestora, scris de Vasile Bucur și Tatiana Țapu.

 

Pentru cei din sectorul IT propunem articolul „Utilizarea de către rezidenții parcurilor IT a categoriilor persoanelor asigurate la completarea tabelului nr. 2 din Declarația IPC21”, elaborat de Clara Sorocean.

 

Tradițional, în rubrica Legislația muncii, vă propunem 3 articole ce se referă la domeniul reglementării relațiilor de muncă, elaborate de Olga Donciu. În ediția actuală sunt publicate:

  • Правовой статус иностранных граждан в трудовых отношениях;
  • Consecințele juridice ale combinării muncii cu studiile;
  • Минимальная продолжительность обязательных перерывов для работников в течение рабочего дня.

 

În rubrica Expert, vă propunem un articol amplu despre aplicarea prevederilor art. 87 alin. (11) din Codul fiscal, redat sub formă de studiu de caz de Galina Șpac.

Totodată, în această rubrică puteți consulta:

 

  • Comerțul cu amănuntul: activitatea independent vs Societatea cu Răspundere Limitată – Jana Griciuc;
  • Acordarea indemnizației în caz de suprapunere a perioadelor concediului de îngrijire a copilului și
  • Stabilirea indemnizației de incapacitate temporară de muncă din mijloacele angajatorului: confirmarea stagiului de cotizare, ambele scrise de Clara Sorocean;
  • Изменения к Закону об ООО: влияние на организацию бухгалтерского учета – Ludmila Lapițcaia
  • Depozitarea vamală a mărfurilor, autor Viorel Plugari;
  • Valoarea în vamă a mărfurilor importate: elementul de timp, elaborat de Maria Bîrcă.

 

În rubrica Consultații juridice, vă propunem să examinați 2 articole elaborate de Igor Cebotarenco:

  • Anularea majorării de întârziere în cazul datoriei instituției finanțate de la buget față de contribuabil;
  • Obligațiile contribuabilului în cazul deschiderii contului bancar în străinătate.

 

Tot aici sunt publicate și articole scrise de Valeria Sorocean:

  • Lipsa persoanei juridice la adresa declarată. Consecințe;
  • Activitatea de comerț fără aplicarea echipamentelor de casă și control

 

În rubrica Microfon, în ediția nr. (6(83)) este publicat articolul „Налоговые правонарушения и применяемые cанкции”, scris de autoarea noastră fidelă Liliana Agarcova.

 

Încheiem ediția cu rubirca Întrebări și răspunsuri, unde vă punem la dispoziție articol „Plățile cu card de plată și tichet de masă: modul de completare a Registrului MCC/IF”, autori Doinița Colosov și Irina Reahovscaia.

Tot aici sunt publicate următoarele materiale elaborate de Ludmila Mițova:

  • Исчисление земельного налога за участки сельхозназначения, не оцененные кадастровыми органами: определение бонитета почв в баллах;
  • Сбор за пользование автомобильными дорогами автомобилями, зарегистрированными в РМ: объекты и субъекты налогообложения;
  • Исчисление сбора за объекты торговли и/или объекты по оказанию услуг предприятием, реализующим продукты питания и подакцизные товары.

 

În final, dorim să vă mulțumim tuturor pentru fidelitatea și interesul cu care ne urmăriți și să vă îndemnăm să vă perfectați abonamentul la publicația noastră și în anul 2024. Campania de abonare 2024 a fost deja lansată, iar mai multe detalii aflați aici. Continuă în același ritm și fă parte din comunitatea „Monitorul fiscal FISC.MD”!

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

736 vizualizări

Data publicării:

05 Octombrie /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Monitorul fiscal FISC.md | revista

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon