Știri

Contribuabilii conectați la SIA „MEV” nu vor fi obligați să țină Registrul ECC

Contribuabilul, parte contractantă a operațiunii economice, care, potrivit legislației fiscale, are obligația să efectueze decontările bănești în numerar și/sau prin alt instrument de plată folosind echipamentul de casă și de control (utilizator ECC), va fi obligat să țină pentru fiecare ECC, cu excepția echipamentelor de casă și de control conectate la Sistemul informațional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” (SIA „MEV”), câte un registru – Registrul ECC perfectat în mod manual sau electronic, conform formularului și în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat (SFS).

 

Guvernul, în cadrul ședinței din 17 iulie curent, a aprobat un șir de modificări și completări la HG nr. 141/2019 cu privire la aplicarea echipamentelor de casă și de control la efectuarea decontărilor, elaborat cu scopul excluderii din baza normativă a prevederilor învechite sau chiar caduce și alinierii la ultimele revizuiri ale legislației naționale.

 

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor, Regulamentul cu privire la exploatarea ECC pentru efectuarea decontărilor în numerar și/sau prin alt instrument de plată, Anexa nr. 3 la HG nr. 141/2019, va fi completat cu noi prevederi, conform cărora utilizatorii ECC care sunt conectați la SIA „MEV” vor fi obligați să țină evidența, conform modului stabilit de către contribuabil a sumelor eliberate cumpărătorilor (clienților) din sertarul pentru bani al ECC sau din alt loc special destinat, amenajat pentru primirea și păstrarea temporară a mijloacelor bănești; a bonurilor eronate emise de ECC; bonurilor de plată.

 

Totodată, această categorie de contribuabile va fi obligată să utilizeze ECC doar în stare de funcționare. ECC se va considera în stare de funcționare dacă va îndeplini următoarele cerințe:

modelul este inclus în Registrul unic;

regimul fiscal este lansat; asigură emiterea bonurilor de casă, a benzilor de control, a rapoartelor de închidere zilnică, a rapoartelor periodice etc.;

asigură emiterea bonurilor de casă, a benzilor de control, a rapoartelor de închidere zilnică, a rapoartelor periodice; asigură transmiterea către SIA „MEV” a bonurilor de casă/documentelor fiscale, bonurilor de serviciu, rapoartelor de închidere zilnică, rapoartelor de verificare în termenul stabilit etc.

 

Regulamentul va fi completat cu prevederea, în temeiul căreia ECC care se utilizează cu încălcarea a cel puțin uneia dintre cerințele enumerate supra, se va considera defectat.

 

Se mai prevede că utilizatorii echipamentului de casă și de control sunt în drept să emită la echipamentul de casă și de control raportul de închidere zilnică pe perioada (schimb, zi, lună etc.) stabilită de către contribuabil, conform necesităților.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

2026 vizualizări

Data publicării:

17 Iulie /2024 11:00

Catalogul tematic

Contribuabil | Maşini de casă şi control

Etichete:

legislația fiscala | sia mev | contribuabil

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon