Știri
Cuantumul sumei neachitate a obligației fiscale care nu se consideră restanță va fi majorat
Cuantumul sumei neachitate a obligației fiscale care nu se consideră restanță va fi majorat de la 100 la 500 lei. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul modificărilor la unele acte normative ce vizează facilitarea activității mediului de afaceri (pachetul nr.2), ce are ca scop excluderea barierelor administrative din activitatea de întreprinzător.
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în comun cu Ministerul Finanțelor și cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.
Proiectul mai prevede că mărfurile autohtone anterior exportate cu utilizarea serviciilor poștale și reintroduse în termen de 3 luni de la data exportului, în aceeași stare, vor fi scutite de TVA fără drept de deducere. Dacă la realizarea exportului, suma T.V.A. pentru marfa respectivă a fost restituită, contribuabilul va fi obligat să calculeze și să declare suma T.V.A. pentru luna în care a avut loc reintroducerea mărfii.
În același timp, se propune instituirea dreptului de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii efectuate de contribuabili pe bază de bonuri fiscale și care au fost achitate prin intermediul cardului de plată de afaceri (business), dacă valoarea achizițiilor nu depășește 2000 lei lunar inclusiv TVA.
Proiectul mai prevede anularea ținerii registrului mașinii de casă şi control/imprimantei fiscale (Registrul MCC/IF) și abrogarea alineatului (3) al articolului 2931 din Codul contravențional, care prevede sancționare pentru degradarea, pierderea, nimicirea, lipsa registrului echipamentului de casă şi de control, legalizat în modul stabilit, pentru înregistrarea cronologică a datelor fiscale stocate în memoria fiscală ori completarea lui neregulată sau incompletă (inadecvată).
O altă modificare vizează diminuarea plafonului obligației fiscale aferente contestațiilor care pot fi examinate în cadrul Consiliului de soluționare a disputelor din cadrula Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal: de la 500 mii la 250 mii lei - pentru agenții economici și de la 250.000 la 125 mii lei - pentru persoanele fizice (art.274, alin. 2 din CF). Totodată, Consiliul de Soluționare a Disputelor din Serviciului Fiscal de Stat va fi format din 60% reprezentanţi ai asociaţiilor din mediul de afaceri cu relevanţă pentru domeniul fiscal.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
979 vizualizări
Data publicării:
12 Octombrie /2023 08:00
Etichete:
obligaţie fiscală
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.