Documente și comentarii

Măsurile de susținere aprobate anterior, abrogate

Prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 49  din  31 martie 2021 a fost declarată stare de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe perioada 1 aprilie - 30 mai 2021. În vederea susţinerii întreprinderilor în condiţiile efectelor economice ale situaţiei epidemiologice (COVID-19), prin Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale au fost adoptate mai multe măsuri de susținere a mediului de afaceri,  printre care:
 
1. extinderea Programului de subvenţionare a dobânzilor pe perioada 1 ianuarie - 31 mai 2021;
2. extinderea Programului de rambursare a TVA pe perioada 1 ianuarie - 31 mai 2021;

3. scutirea de impozitul pe venit, contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală la nivel de salariat și, respectiv, permiterea la deducere în scopuri fiscale la nivel de angajator a plăților efectuate de angajator pentru vaccinarea anti-COVID-19 a salariaților; 

4. instituirea moratoriului asupra controalelor de stat planificate la agenții economici, la fața locului, până la data de 30 mai 2021;

5. prelungirea termenului de depunere a dărilor de seamă fiscale și a termenului de achitare a impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii,în cazul în care conducătorul întreprinderii (reprezentantul acestuia) și/sau o altă persoană cu funcție de răspundere a acestuia se află în concediu medical în legătură cu tratamentul virusului SARS-CoV-2 la data limită de depunere a dărilor de seamă fiscale și de achitare a obligației fiscale către buget etc.

 

Miercuri, 28 aprilie 2021, Curtea Constituțională a pronunțat Hotărârea nr. 15 pentru controlul constituționalității Hotărârii Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă nr. 43 din 30 martie 2021 și a Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021 (sesizările nr. 81a/2021 și nr. 82a/2021). 

Astfel, Curtea Constituțională a dispus declararea  neconstituțională a Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021. Totodată, Curtea a declarat inadmisibile sesizările în partea referitoare la Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă nr. 43 din 30 martie 2021.

 

Conform art. 4 al Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, după ridicarea stării de urgenţă, de asediu sau de război, actele normative adoptate pentru această perioadă se abrogă fără un preaviz special în acest sens.

 

Respectiv, urmare a ridicării stării de urgență ca consecință a declarării neconstituționale a Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021, măsurile de susținere a mediului de afaceri se abrogă fără un preaviz special în acest sens.

author icon

Victoria Belous

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1420 vizualizări

Data publicării:

30 Aprilie /2021 09:51

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

măsuri de sustinere | stare de urgenta | curtea constitutionala | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon