01
04 2016
894

ANRE a aprobat Metodologia de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi o nouă Metodologie de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul de Administrație al instituției după mai bine de o oră de dezbateri.

Reieșind din cheltuielile justificate și necesare, necesitatea creării condițiilor egale de activitate pentru toți participanții pe piața produselor petroliere, Consiliul de Administrație al ANRE aprobă metodologia formării și aplicării prețurilor, se abrogă Metodologia aprobată în data de 5 octombrie 2007, a declarat la finalul ședinței un reprezentant ANRE.

La ședință au fost prezenți reprezentanți ai operatorilor de pe piața produselor petroliere, ai structurilor de stat și organizațiilor neguvernamentale interesate, precum și experți în domeniul energetic.

Proiectul a fost elaborat de ANRE în conformitate cu prevederile Legii nr. 461-XV din 30.07.2001 privind piața produselor petroliere, modificată prin Legea nr. 223 din 03.12.2015 privind modificarea și completarea unor acte legislative și prevede un mecanism nou de formare a prețurilor la benzină, motorină și gazul lichefiat, care are la bază următoarele componente: cotațiile medii Platts pentru benzină și motorină și cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacționare aferente operațiuniii de import, inclusiv costurile de transport și asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Această marjă se stabilește anual de către ANRE, în funcție de structura medie a cheltuielilor participanților la piața produselor petroliere.

Totodată, potrivit proiectului, ANRE stabilește, la fiecare 14 zile calendaristice, în funcție de cotațiile Platts și Argus din perioada precedentă, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și gazului lichefiat, pe care le publică pe pagina web oficială. Titularii de licență nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții respectivi la un preț ce depășește prețul plafon stabilit de ANRE.

De asemenea, noua Metodologie stabilește o corelare directă între prețurile la benzină, motorină și gazul lichefiat pe piața internă și evoluția cotațiilor bursiere pe piața regională a produselor petroliere.

ANRE consideră că aplicarea noii Metodologii va conduce la stimularea concurenței loiale între companiile petroliere, sporirea eficienței activității acestora, la eliminarea practicilor abuzive de formare a prețurilor la carburanți și la diminuarea prețurilor cu amănuntul pentru consumatori ca urmare a reducerii prețurilor pe piețele regionale.

Metodologia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, după care Consiliul de Administrație al ANRE va stabili, printr-o hotărâre, valorile maxime ale marjei comerciale specifice aferente comercializării benzinei, motorinei și a gazului lichefiat pentru primul an, anul de bază, de valabilitate a noii Metodologii și, respectiv, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a acestor carburanți.

Proiectul a fost expus, în perioada 19 februarie –18 martie 2016, spre consultare publică pe pagina web a ANRE, supus dezbaterilor publice organizate de ANRE și discutat în cadrul ședințelor unui grup de lucru constituit de ANRE din reprezentanți ai operatorilor de pe piața produselor petroliere. Documentul a fost examinat și avizat pozitiv de către Grupul de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător în ședința din 23 martie 2016.


via | bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.