Știri

Aplicarea sancțiunilor pentru întârzierea achitării consumului de gaze, interzisă

Prin derogare de la prevederile art. 83 alin. (2) și art. 87 alin. (8) din Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale și de la clauzele contractelor de furnizare a gazelor naturale încheiate între părți, în cazul neachitării consumului de gaze naturale în termenele indicate în contract și/sau în factura de plată, furnizorul de gaze naturale nu va calcula consumatorului penalități, dobânzi de întârziere, precum și nu va aplica consumatorului alte sancțiuni pecuniare, a dispus în ședința din data de 18 februarie Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE).
 
Tot prin derogare de la prevederile actelor normative în vigoare privind alocarea mijloacelor financiare din fondurile de urgență ale Guvernului, se alocă Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), din fondul de rezervă al Guvernului, suma de 292,4 mil. lei pentru efectuarea plaților în avans ale compensării diferenței de preț în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și consumul energiei termice acordate consumatorilor casnici.

 

Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru efectuarea plăților în avans a compensării diferenței de preț în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și consumul energiei termice acordate consumatorilor casnici.

 

MMPS va efectua plata în avans în sumă de 266,96 mil. lei către S.A. „Termoelectrica” și în valoare de  25,386 mil. lei pentru S.A. „CET-Nord” a compensațiilor  acordate consumatorilor casnici  pentru perioada februarie - martie 2022. 

 

Potrivit dispoziției CSE, S.A. „Termoelectrica” și S.A. „CET-Nord” vor raporta lunar mărimea compensațiilor efective acordate consumatorilor casnici, iar în cazul în care suma avansului va depăși suma compensațiilor acordate și raportate pentru lunile februarie-martie 2022, întreprinderile vor restitui soldul  către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În cazul în care suma avansului va fi mai mică decât suma compensațiilor, diferența va fi plătită de MMPS.

 

Membrii CSE au decis ca și consumatorii deserviți de către furnizorii cărora nu le-au fost impuse obligațiile de serviciu public și operatorii sistemelor de distribuție închise să beneficieze de compensații acordate de Guvern. De asemenea, în lista beneficiarilor vor fi incluși consumatorii casnici din cămine și blocuri de locuit gestionate de instituții bugetare, conform acelorași prevederi legale care se aplică consumatorilor casnici din asociațiile de locatari. 

 

O altă decizie importantă se referă la interzicerea aplicării penalităților, dobânzilor de întârziere precum și altor sancțiuni pecuniare consumatorilor, în cazul neachitării consumului de gaze naturale în termenele indicate în contract sau în factura de plată.

 

CSE a aprobat transmiterea de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne către S.A. „Termoelectrica” a cantității de 16295 tone păcură acordată în calitate de ajutor umanitar Republicii Moldova de către România.  S.A. „Termoelectrica” va utiliza stocul de păcură eliberată cu titlu de deblocare, conform Hotărârii Guvernului nr.282/2021 cu privire la eliberarea păcurii din rezervele de stat pentru producerea energiei electrice și termice.

 

Dispoziția nr. 4 din 18 februarie 2022.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1006 vizualizări

Data publicării:

21 Februarie /2022 09:19

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

cse | penalități | dispozitie

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon