Știri
Banca de Economii a revenit în proprietatea statului
Ceea ce este important, este că statul deţine, din nou, cota majoritară de 56,13 la sută din capitalul social al Băncii de Economii. Aceasta este noutatea de bază şi cea care a generat, în special, acţiunile ulterioare ale BNM. Mă refer la instituirea promptă a administrării speciale la Banca de Economii şi la preluarea gestionării băncii pînă la numirea unui nou Consiliu de administraţie. Este o procedură firească, una menită să asigure protejarea Băncii de Economii şi a deponenţilor săi, - a relevat guvernatorul BNM.Drăguțanu a subliniat că, pe perioada administrării speciale, drepturile şi obligaţiile acţionarilor, Consiliului, Comitetului de Conducere, Preşedintelui interimar şi ale administratorilor Băncii de Economii sunt suspendate şi sunt exercitate de administratorul special, numit de Banca Naţională. Totodată, BNM are grijă ca pe perioada instituirii administrării speciale să nu perturbeze activitatea BE, aceasta se desfăşoară în regim normal.
Pentru a evita interpretările nedorite, vreau să explic, ce înseamnă această administrare specială în cazul dat. Cel mai important lucru este că Banca de Economii e din nou a Statului şi că Guvernul, împreună cu Banca Naţională, vor face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea băncii. Pînă la numirea noului Consiliu al Băncii de Economii, unde statul va avea majoritatea, Administratorul special, sub supravegherea directă a BNM, va asigura buna funcţionare şi integritatea activelor băncii, va micşora cheltuielile băncii şi va veghea asupra siguranţei mijloacelor deponenţilor băncii, - a relevat guvernatorul BNM.Potrivit afirmațiilor sale, în afara instituirii administrării speciale BNM a dispus şi iniţierea unor verificări ample în ceea ce priveşte activitatea Banca de Economii din ultimul an, de cînd a fost diminuată cota statului, şi în funcţie de ceea ce va fi constatat, se va stabili, dacă e cazul să fie sesizăte instituţiile de drept pentru a continua investigaţiile pe linia lor.
Dincolo de stabilitatea Băncii de Economii, care este asigurată, pe noi ne interesează să vedem şi cum a fost gestionată această bancă. Suntem obligaţi să facem acest lucru. De asemenea, BNM a decis să instituie administrarea speciala şi la Banca Socială, avînd în vedere relaţia directă şi strînsă, pe care a avut-o această instituţie bancară cu Banca de Economii. Este o măsură preventivă, pornită de la faptul că ştim, că au existat mai multe plasamente şi credite interbancare reciproce în sume mari intre Banca de Economii şi Banca Socială şi vrem să verificăm modul, în care acestea au fost acordate şi utilizate, – a adăugat el.Drăguțanu a mai spus că, în zilele următoare, vor fi comunicate noi detalii dacă va fi cazul, astfel, încît opinia publică să fie informată din surse oficiale. Astfel, nu se va lăsa loc pentru speculaţiile plasate în spaţiul public, care ar produce destabilizare în sistemul bancar.
Instituții:
Banca Naţională a Moldovei
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1624 vizualizări
Data publicării:
01 Decembrie /2014 13:20
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Banca de Economii | BNM | capital
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.