Știri

Banca de Economii a revenit în proprietatea statului

Banca de Economii a revenit în proprietatea statului – despre aceasta a informat în cadrul unui briefing guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu. ”Decizia Curții Supreme de Justiție în această privință îi este cunoscută BNM de joi seara, însă, avînd în vedere alegerile parlamentare de duminică, nu am vrut să dăm curs acestei știri, care ar fi putut să fie utilizată de concurenții electorali în interesul lor. Regretăm că unele mass-media s-au grăbit să informeze și au denaturat faptele,” - a specificat Drăguțanu. El a menționat că mai multe detalii publicul larg va afla din decizia Curţii Supreme de Justiţie cu privire la anularea majorării capitalului social al Băncii de Economii din luna august 2013, care va fi publicată în curînd.
Ceea ce este important, este că statul deţine, din nou, cota majoritară de 56,13 la sută din capitalul social al Băncii de Economii. Aceasta este noutatea de bază şi cea care a generat, în special, acţiunile ulterioare ale BNM. Mă refer la instituirea promptă a administrării speciale la Banca de Economii şi la preluarea gestionării băncii pînă la numirea unui nou Consiliu de administraţie. Este o procedură firească, una menită să asigure protejarea Băncii de Economii şi a deponenţilor săi, - a relevat guvernatorul BNM.
Drăguțanu a subliniat că, pe perioada administrării speciale, drepturile şi obligaţiile acţionarilor, Consiliului, Comitetului de Conducere, Preşedintelui interimar şi ale administratorilor Băncii de Economii sunt suspendate şi sunt exercitate de administratorul special, numit de Banca Naţională. Totodată, BNM are grijă ca pe perioada ‎instituirii administrării speciale să nu perturbeze activitatea BE, aceasta se desfăşoară în regim normal.
Pentru a evita interpretările nedorite, vreau să explic, ce înseamnă această administrare specială în cazul dat. Cel mai important lucru este că Banca de Economii e din nou a Statului şi că Guvernul, împreună cu Banca Naţională, vor face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea băncii. Pînă la numirea noului Consiliu al Băncii de Economii, unde statul va avea majoritatea, Administratorul special, sub supravegherea directă a BNM, va asigura buna funcţionare şi integritatea activelor băncii, va micşora cheltuielile băncii şi va veghea asupra siguranţei mijloacelor deponenţilor băncii, - a relevat guvernatorul BNM.
Potrivit afirmațiilor sale, în afara instituirii administrării speciale BNM a dispus şi iniţierea unor verificări ample în ceea ce priveşte activitatea Banca de Economii din ultimul an, de cînd a fost diminuată cota statului, şi în funcţie de ceea ce va fi constatat, se va stabili, dacă e cazul să fie sesizăte instituţiile de drept pentru a continua investigaţiile pe linia lor.
Dincolo de stabilitatea Băncii de Economii, care este asigurată, pe noi ne interesează să vedem şi cum a fost gestionată această bancă. Suntem obligaţi să facem acest lucru. De asemenea, BNM a decis să instituie administrarea speciala şi la Banca Socială, avînd în vedere relaţia directă şi strînsă, pe care a avut-o această instituţie bancară cu Banca de Economii. Este o măsură preventivă, pornită de la faptul că ştim, că au existat mai multe plasamente şi credite interbancare reciproce în sume mari intre Banca de Economii şi Banca Socială şi vrem să verificăm modul, în care acestea au fost acordate şi utilizate, – a adăugat el.
Drăguțanu a mai spus că, în zilele următoare, vor fi comunicate noi detalii dacă va fi cazul, astfel, încît opinia publică să fie informată din surse oficiale. Astfel, nu se va lăsa loc pentru speculaţiile plasate în spaţiul public, care ar produce destabilizare în sistemul bancar.
author icon

Maria Trifan

Instituții:

Banca Naţională a Moldovei

1361 vizualizări

Data publicării:

01 Decembrie /2014 13:20

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Banca de Economii | BNM | capital

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon