06
06 2019
198

Când consumatorii vor fi informați corect

Lipsa marcajului produselor alimentare în limba de stat sau traducerea incorectă a acestuia, neindicarea tuturor ingredientelor utilizate la fabricarea produsului (inclusive a celor ce pot provoca alergii), indicarea eronată a componenților din rețetă, indicarea incorectă a masei nete a produselor sunt doar unele aspect depistate în cadrul controalelor ANSA la entitățile economice din domeniul alimentar, care sunt obligate să aplice prevederile Legii nr. 279 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare. Amintim, aceasta a intrat în vigoare la 12 ianuarie 2019.

În procesul de implementare a Legii nr.279 atât operatorii din domeniul alimentației publice cât și inspectorii au depistat mai multe lacune, care au fost puse în discuție în cadrul unei ședințe organizate de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. La discuții au participat reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și operatori din domeniu.

Directorul ANSA, Ion Sula, a menționat că Legea nr. 279 este o lege foarte complexă și importantă pentru domeniul agroalimentar și necesită o abordare serioasă din partea tuturor părților implicate. Totodată, directorul ANSA a constatat că la Agenție au parvenit din partea sectorului privat mai multe solicitări și demersuri ce țin de punerea în aplicare a acestei legi și a asigurat mediul de afaceri de suport din partea Agenției în implementarea legii.

Totodată, vice-directorul ANSA, Ion Toma,consideră că legea este una
absolut necesară pentru industria alimentară și pentru consumatorii din Republica Moldova și va avea un impact pozitiv asupra exportului produselor alimentare în Uniunea Europeană. Atunci când avem constatări de neconformități sau încălcarea unui act normativ, ce pun sub semnul întrebării drepturile fundamentale ale consumatorului și anume cele ce țin de informarea corectă, Agenția este obligată să aplice anumite acțiuni, a reiterat vice-directorul ANSA.

Agenții economici au menționat că, deși legea îi obligă să aplice noul model de etichetă, aceștia mai au în stoc etichete de model vechi, care trebuie epuizate.

O altă problemă menționată de operatori se referă la etichetarea nutrițională, prevedere ce intră în vigoare în anul 2020. Potrivit art.38 din Legea nr. 279, supravegherea şi controlul pieţei privind respectarea cerinţelor de etichetare nutriţională a produselor alimentare, de înscriere a mențiunilor de sănătate pe produsele alimentare sunt asigurate de Agenţia Națională pentru Sănătate Publică. În acest sens, reprezentanții ANSA au menționat că vor avea loc ședințe cu participarea celor două autorități și a operatorilor, pentru a discuta problemele ce țin de declarația nutrițională.

Totodată, agenții economici producători/importatori de bere și a produselor pe bază de bere au menționat, că există mai multe neconcordanțe ce țin de etichetare între Legea nr. 279, Legea nr. 1100 din 30.06.200 cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice și Hotărârea Guvernului nr. 473 din 03.07.2012 pentru aprobarea Reglementării tehnice „Bere și băuturi pe bază de bere”, solicitând aducerea în concordanță a bazei normative.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței se referă la marca de sănătate, care este obligatorie la marcarea produselor de origine animală. Emiterea și evidența mărcii va fi realizată de către ANSA, iar fiecare operator autorizat în domeniul procesării produselor de origine animalieră va primi această marcă și va fi obligat să o aplice. Aceasta își va pierde valabilitatea odată cu retragerea autorizației sanitar-veterinare.

Potrivit legii, marca de sănătate trebuie să includă, pentru carnea ambalată în piese individuale sau pentru ambalaje mici, în partea superioară — codul de referinţă al ţării de origine, iar la mijloc — numărul autorizării veterinare a abatorului sau a unităţii de tranşare sau a centrului de reambalare. Totodată, pentru ambalajele mari se aplică o marcă ovală ce conţine numele ţării, codul ISO al acesteia şi numărul autorizării veterinare a abatorului, unităţii de tranşare sau a centrului de reambalare. Marca de sănătate poate să mai includă, suplimentar, o indicaţie care să permită identificarea medicului veterinar care a efectuat inspecţia de sănătate a cărnii. Reprezentanții ANSA au recomandat operatorilor care vor nevoie de mai mult suport în aplicarea mărcii să se adrese la subdiviziunile teritoriale ale Agenției sau la sediul central al ANSA.

Totodată, operatorii au venit cu propunerea creării unor grupuri de lucru pe sectoarele industriei alimentare (carne, produse lactate), care vor analiza problemele comune cu care se confruntă. În acest sens, reprezentanții ANSA au menționat că vor oferi tot suportul necesar și au sugerat crearea acestor grupuri în cadrul asociațiilor profesionale.

De asemenea, mediul de business a menționat că mai au nevoie de timp pentru a pune în aplicare toate prevederile legii, deoarece aceștia mai au de soluționat unele probleme care ar facilita implementarea legii, cum ar fi — lipsa cadrelor din domeniul supravegherii produselor alimentare sau dotarea tehnică a întreprinderilor.

Alte probleme menționate de operatori se referă la câmpul vizual principal, denumirea legală a produsului, masa netă, data durabilității produselor, marcarea produselor, situația laboratoarelor naționale din domeniu, aspecte ce țin de Legea cu privire la metrologie etc.

Notă: Legea nr. 279 vizează operatorii din business în toate etapele lanțului produselor alimentare, în cazul în care activitățile acestora se referă la informarea consumatorului final, inclusiv la informația livrată de către unitățile de alimentație publică. Prevederile se aplică și serviciilor de alimentație publică oferite de societățile de transport.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.