06
10 2014
924

CNAM a semnat un nou acord de colaborare cu Fondul de Asigurări în Medicină din Estonia

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a încheiat un nou acord de colaborare cu Fondul de Asigurări în Medicină (Eesti Haigekassa) din Estonia. Documentul a fost semnat luni, 6 octombrie, la Chişinău, de directorul general al CNAM, Mircea Buga, şi preşedintele Consiliului de administraţie al Eesti Haigekassa, Tanel Ross.

Acordul prevede dezvoltarea şi fortificarea colaborării în domeniul sistemului de finanţare în sănătate şi al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Părţile îşi propun să realizeze un schimb de informaţii şi experienţă în dezvoltarea şi implementarea strategiei instituţionale, a legislaţiei naţionale în domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De asemenea, vor fi intensificate relaţiile de colaborare în sectoare precum: sistemul de management al performanţei, prognoza financiară; cumpărarea activă şi stabilirea preţurilor pentru serviciile medicale; tehnologiile informaţionale pentru creşterea competitivităţii organizaţionale. Documentul stipulează şi organizarea unor vizite reciproce de lucru, congrese, conferinţe, alte activităţi comune.

Modelul de asigurare medicală din Estonia este cel mai apropiat de realităţile din Moldova. Populaţia estoniană este satisfăcută de activitatea Eesti Haigekassa, iar pentru noi este important să avem o dezvoltare ascendentă, un înalt grad de satisfacţie a oamenilor în urma serviciilor prestate, a declarat în cadrul ceremoniei de semnare a acordului directorul CNAM, Mircea Buga.

Schimbul de experienţă va asigura o îmbunătăţire a activităţii companiilor pe diferite segmente, oferind posibilitatea de a colabora nu doar la nivel de management, ci şi între angajaţii ambelor instituţii. Încheierea acordului respectiv reprezintă unul dintre paşii făcuţi de Republica Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană, a menţionat preşedintele Consiliului de administraţie al Eesti Haigekassa, Tanel Ross.

Pentru realizarea prevederilor acordului, părţile urmează să instituie o comisie mixtă, care se va întruni cel puţin o dată pe an pentru a stabili planurile de activitate şi a evalua implementarea programelor de cooperare.

Acordul de colaborare este încheiat pe o perioadă nedeterminată şi urmează să intre în vigoare pe 12 noiembrie 2015.

Menţionăm că CNAM a stabilit relaţii de colaborare cu Fondul de Asigurări în Medicină din Estonia în 2011, iar până în prezent a preluat de la partea estoniană un şir de practici în cadrul proiectului „Susţinerea funcţionalităţii sistemului de asigurare obligatorie medicală din Moldova”, aflat în derulare şi finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Estonia şi Eesti Haigekassa.

Printre principalele realizări ale proiectului se numără elaborarea Strategiei de dezvoltare instituţională a CNAM, crearea Centrului de apel „Linia verde a CNAM”, a Direcţiei relaţii cu beneficiarii, a Secţiei de analiză şi economie în sănătate.

via cnam.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.