Știri

Constatarea și efectuarea urmăririi penale de către SFS

Serviciului Fiscal de Stat (SFS) i se va atribui, din 1 ianuarie 2021, competența constatării și efectuării urmăririi penale a infracțiunilor în cazurile prevăzute de Codul de procedură penală, precum și pentru efectuarea activității speciale în conformitate cu Legea nr. 59/2012 privind activitatea specială de investigații.
 
Modificările corespunzătoare la art. 1321 alin. (1) din Codul fiscal au fost publicate astăzi, 9 octombrie, în „Monitorul oficial” (Legea nr. 188 din 11 septembrie 2020). Actuala redacție a articolului indicat prevede că SFS poate doar constata infracțiunile în cazurile prevăzute de Codul de procedură penală.

 

Legea nr. 188/2020 prevede și completarea art. 1324 (funcţiile de bază ale SFS) cu pct. 71) și 72), care oferă autorității fiscale și angajaților ei competența de efectuare a urmăririi penale în privința infracțiunilor prevăzute la art. 241–242 („Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător”, „ Practicarea ilegală a activităţii financiare” și „Pseudoactivitatea de întreprinzător”), 244 („Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor”), 2441 („Evaziunea fiscală a persoanelor fizice”), 250–253 („Transportarea, păstrarea sau comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz”, „Transportarea, păstrarea sau comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz”, „Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege tăinuirea bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate”, „ Insolvabilitatea intenţionată” și „Insolvabilitatea fictive”) și 3351 („Falsul în documente contabile”) din Codul penal și a „activității speciale de investigații aferente infracțiunilor date în competența sa conform Codului de procedură penală”.

 

Din 1 ianuarie al anului viitor, art. 133 din CF va prevedea că, în realizarea funcțiilor sale, SFS efectuează urmărirea penală în conformitate cu normele stabilite de CPP, iar în cazul activități speciale de investigații aferente infracțiunilor transmise în competența sa – conform Legii nr. 59/2012.

 

Respectiv, din art. 251 ale CF („Propunerile de lichidare a cauzelor şi condiţiilor săvârșirii încălcării fiscal”) alin. (2), va fi exclusă norma conform căreia, în procesul examinării cazurilor de încălcare fiscală în care se constată semne ale componenţei de infracţiune, SFS sesizează organului de urmărire penală printr-o adresare scrisă în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii deciziei cu privire la contestaţie sau de la data expirării termenului de contestare a deciziei asupra cazului de încălcare fiscală prevăzut la art.268 alin.(1) sau la art.2741 alin.(8), în cazul în care aceasta nu a fost contestată.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

2306 vizualizări

Data publicării:

09 Octombrie /2020 11:09

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

urmarire penala | SFS | competenta | MO | lege | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon