Știri

Despăgubirile achitate în 2019 ca urmare a incidentelor cu implicarea obiectelor industriale periculoase

Potrivit datelor Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, în anul 2019 a fost achitată suma de $1000 în calitate de despăgubiri persoanelor care au suferit în urma incidentelor provocate de obiectele industriale periculoase. Datele au fost colectate de asiguratori din Moldova, care au participat în cadrul sondajului organizat cu suportul Proiectului finanțat de USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova.

 

Acțiunea are loc în cadrul procesului de elaborare a cadrului normativ  care să prevadă un mecanism  de stabilire a sumei asigurării obiectelor industriale periculoase în Moldova. Dezbateri cu participarea tuturor părților implicate – asiguratori, sectorul asociativ de business, experți internaționali, instituții de stat – au loc pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

 

Participanții la discuții au menționat că în Moldova sunt înregistrate peste 4700 de obiecte industriale periculoase funcționale, cum ar fi lifturi, mașini industriale, utilaje de la benzinării etc., însă cele 8 companii de asigurări din Moldova au emis doar 813 polițe de asigurare a obiectelor industriale periculoase, adică pentru 17% din toate câte sunt înregistrate în țara noastră.

 

Mai mult, spun experții, în 2019 despăgubiri în urma incidentelor cu implicarea obiectelor industriale periculoase au fost înaintate de doar doi reclamanți, suma cumulată a despăgubirilor fiind de circa 1000 $.

 

Astăzi, potrivit legii, mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilește în baza rezultatelor evaluării riscurilor specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase. Adică companiile de asigurări se conduc după propriile criterii de stabilire a riscului în care se înscrie un obiect sau altul. Iar asta se întâmplă pentru că în Moldova nu există nici o normă care să clasifice obiectele industriale periculoase în funcție de amploarea pagubelor ce le pot provoca.

 

La momentul actual nici asiguratorii, nici companiile nu interpretează amplasarea geografică diferită a obiectelor industrial periculoase de același tip, drept un criteriu de stabilire a nivelului sumei de asigurare.

 

Altfel spus, daunele în urma exploziei la o benzinărie în oraș vor fi radical diferite decât pe un traseu în afara urbei, sau pe malul unui râu.

 

Normele legale nu stabilesc astăzi nici natura daunelor care trebuie să fie acoperite de asigurare  – adică ce fel de leziuni provocate de un obiect industrial periculos trebuie să fie despăgubite, și care este suma pentru gravitatea fiecărei leziuni.

 

Toate acestea și alte aspecte sunt dezbătute la Consiliul Economic, după ce, în anul 2018, Parlamentul votează o lege prin care este reglementată expres mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii în caz de avariere la obiectul industrial periculos, a cărei mărime, în funcție de categoria de pericol a obiectelor industriale periculoase, varia de la suma de 5 mii la 100 de mil. lei.

 

Atunci comunitatea de afaceri a abordat subiectul în cadrul platformei, menționând că noile prevederi vor ruina întreprinderile mici și mijlocii, care nu vor putea achita despăgubirile uriașe, deoarece stabilirea prin lege a unei mărimi fixe a sumei asigurării mărește până la 100 de ori mărimea primei de asigurări. Astfel că, un an mai târziu, legiuitorul revine la vechile norme cu condiția că se va elabora un cadru normativ care să vină cu o soluție în acest domeniu.

 

Ținând cont că soluțiile pot fi depistate doar printr-un dialog extins, Secretariatul Consiliului Economic și Ministerul Economiei și Infrastructurii au apelat și la expertiza internațională în acest sens, conectând la acest proces experții proiectului USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova.

 

În urma discuțiilor pe care le-au avut cu toate părțile acestui proces, experții urmează să elaboreze un set de propuneri care vor fi dezbătute în cadrul Consiliului Economic.  

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.


via | consecon.gov.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

988 vizualizări

Data publicării:

06 Noiembrie /2020 10:20

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

despagubiri | obiecte industriale | Consiliul Economic

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon