

Discrepanțele pieței muncii în semestrul I
Distribuția locurilor vacante conform activităților economice denotă o preponderență a locurilor din industrie (32,2%), urmate de transport și depozitare (12%) și sănătate și asistență socială (10%).
Analizând locurile vacante conform salariilor, se atestă o pondere de 34% a locurilor cu salarii mai mari de 5000 lei, urmate de locurile cu salarii în acord (32%), salarii între 3001-5000 lei (23%) și mai mici de 3000 lei (11%).
ANOFM mai informează că o discrepanță între cerere şi ofertă pe piaţa muncii se atestă în aspect de mediu de reședință (rural/urban). Din numărul total de șomeri în evidență la 30 iunie curent (34909 persoane), 61% erau din localităţile rurale, iar locurile de muncă vacante în mediul rural constituiau 12% din numărul total.
Totodată, la capitolul cererea și oferta locurilor de muncă pe profesii și meserii, pe parcursul ultimilor ani cea de cusătoreasă rămâne a fi printre cele mai solicitate de către angajatori, la finele perioadei de referință constituind 15% din numărul locurilor vacante înregistrate, iar numărul șomerilor care dețineau această meserie era sub 1%. Pe locul doi în topul celor mai solicitate meserii sunt muncitorii auxiliari, urmând operatorii, conducătorii auto și asistenții personali.
-
Domeniu:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD", Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)