31
07 2020
683

Discrepanțele pieței muncii în semestrul I

În baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forței de Muncă la data de 30 iunie curent erau la evidență circa 8,4 mii locuri de muncă vacante şi 34,9 mii şomeri, comunică autoritatea  cu referire la cererea și oferta forței de muncă în semestrul I.
 
În aspect teritorial, cele mai multe locuri de muncă vacante au fost gestionate de către Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă a mun. Chişinău, la finele perioadei fiind înregistrate 2527 locuri de muncă vacante, după care urmează subdiviziunea teritorială din Bălți cu 1089 posturi vacante și cea din Ungheni – 497. În același timp, cele mai puține locuri libere au fost înregistrate în Briceni – 29.

 

Distribuția locurilor vacante conform activităților economice denotă o preponderență a locurilor din industrie (32,2%), urmate de transport și depozitare (12%) și sănătate și asistență socială (10%).

 

Analizând locurile vacante conform salariilor, se atestă o pondere de 34% a locurilor cu salarii mai mari de 5000 lei, urmate de locurile cu salarii în acord (32%), salarii între 3001-5000 lei  (23%) și mai mici de 3000 lei (11%).

 

ANOFM mai informează că o discrepanță între cerere şi ofertă pe piaţa muncii se atestă în aspect de mediu de reședință (rural/urban). Din numărul total de șomeri în evidență la 30 iunie curent (34909 persoane), 61% erau din localităţile rurale, iar locurile de muncă vacante în mediul rural constituiau 12% din numărul total.

 

Totodată, la capitolul cererea și oferta locurilor de muncă pe profesii și meserii, pe parcursul ultimilor ani cea de cusătoreasă rămâne a fi printre cele mai solicitate de către angajatori, la finele perioadei de referință constituind 15% din numărul locurilor vacante înregistrate, iar numărul șomerilor care dețineau această meserie era sub 1%. Pe locul doi în topul celor mai solicitate meserii sunt muncitorii auxiliari, urmând operatorii, conducătorii auto și asistenții personali.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.