20
08 2014
682

Dobînzile la creditele în lei urcă din nou, după ce în luna iunie au atins minimul istoric

Rata dobînzii la creditele în lei moldoveneşti au urcat din nou, în luna iulie, la o medie de 10,53 la sută, după ce în iunie a coborît la minimul istoric de 10,03 la sută, informează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNS).

Rata medie la finanţările bancare oferite persoanelor juridice s-a menţinut sub 10 la sută, chiar dacă a crescut uşor faţă de luna precedentă. Este pentru prima dată cînd dobînzile contractate de companii se menţin la un nivel atît de scăzut. Împrumuturile pentru populaţie au fost mai scumpe, ele au fost acordate la o rată de 12,18 la sută.

Cea mai mare parte a creditelor noi acordate în moneda naţională le-a revenit creditelor acordate cu o rată medie de 9.97 la sută persoanelor juridice, care au deţinut 74.7 la sută din volumul total al creditelor acordate în moneda naţională, precizează BNM.

Experţii financiari constată că, deşi creditele pentru persoanele fizice sînt oferite de bănci la o rată dobîndă mai înaltă decît cele acordate persoanelor juridice, în iulie a fost atins minimul istoric al ratei dobînzilor pentru populaţie.

Creditele de consum care sînt mai scumpe, ca urmare a riscurilor mai mari la creditare, împing în sus rata medie. Împrumuturile pentru imobil sînt acordate în ultimele luni la o rată medie a dobînzii de 9,50-9,70 la sută.

Băncile au acordat în luna iulie credite în sumă de peste două miliarde de lei, dintre care 1,5 miliarde au fost contractate de persoanele juridice.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.