Știri

DTFINCON’21: Incluziunea financiară și transformarea digitală în Republica Moldova

Conceptul de incluziune financiară stabilește că persoanele fizice și juridice au acces la produse și servicii financiare utile și accesibile care răspund nevoilor lor, cum ar fi tranzacțiile financiare, plățile electronice, creditarea și produsele de asigurare, livrate într-o manieră responsabilă și durabilă.

Experți locali și internaționali, precum și reprezentanți ai sectorului public s-au întrunit pe platforma conferinței Digital Transformation and Financial Inclusion 2021 (DTFINCON), pe parcursul a două zile discutând despre creșterea incluziunii financiare în țara noastră și e-Comerț ca un catalizator al economiei fără numerar.  Evenimentul este organizat de Camera Americană de Comerț.



Promovarea serviciilor digitale, stimularea utilizării comerțului electronic în rândul companiilor și consumatorilor, dezvoltarea și promovarea platformelor de comerț online sunt unele dintre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii în domeniul transformării digitale, după cum a menționat secretarul de stat al MEI, Lilia Palii.



La rândul său, secretarul general al Ministerului Finanțelor, Iuri Pașinschi, a comunicat că Ministerul Finanțelor, în calitate de promotor al politicilor fiscale, susține inițiativele de reducere a numerarului în economie și crearea unui ecosistem fără numerar, după modelul celor mai avansate state în domeniu, cum ar fi Suedia sau Estonia. Prin exercițiul anual de modificare al politicii fiscale sunt operate modificări ce contribuie la diminuarea utilizării numerarului în tranzacțiile realizate atât de persoanele juridice, cât și realizate de acestea în raport cu persoanele fizice. 



Serviciul Fiscal de Stat deține mai multe sisteme informaționale ce au ca scop automatizarea proceselor, unul dintre care este SIA Fiscal Gateway – o platformă specială care în timp real transmite date despre executarea operaţiunii de plată de la terminalele de plată în numerar, prin canale digitale securizate, în sistemul informaţional al SFS. Sistemul a fost lansat în anul 2014 și, potrivit datelor prezentate de Vitalie Ciumacenco, șef al Direcției generale metodologie proceduri fiscale, la moment SFS asigură transmiterea plăților acordate de la 4 prestatori de servicii de plată ce gestionează peste 2000 terminale de plată.



Un alt sistem ce se referă la comerțul electronic pus la dispoziție de autorități este SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor”, ce are ca scop integrarea soluțiilor existente pe piața de evidență a vânzărilor cu Sistemul Informațional al Serviciului Fiscal de Stat, precum și soluționarea problemelor tehnice și organizatorice în domeniul aplicării echipamentelor de casă și control. În cadrul sistemului sunt utilizate documente de intrare (bon de casă, raport închidere zilnică, raport de verificare), de ieșire (certificate de conformitate, certificate de înregistrare, rapoarte statistice) și documente tehnologice de sistem (actul de control sau procesul verbal cu privire la contravenție, formulare de suport tehnic). 



Businessul este interesat de implementarea și promovarea instrumentelor de comerț electronic și este gata să ofere suportul necesar autorităților. Astfel, potrivit Milei Malairău, director AmCham Moldova, agenda Asociației la moment este dominată de priorități și acțiuni ce țin de incluziunea financiară. La solicitarea membrilor, în cadrul AmCham a fost creat un comitet nou dedicat transformării digitale, unde sunt antrenați cei mai buni experți din acest domeniu – reprezentanți ai comercianților, consultanți din domeniul financiar și alți profesioniști, care își unesc eforturile în realizarea directivelor stabilite ce vizează cooperarea între operatorii pieței financiare, dialogul cu autoritățile, educație financiară și stabilirea parteneriatelor cu alți actori din domeniul incluziunii financiare.


De asemenea, facilitarea digitalizării economiei naționale și dezvoltarea comerțului electronic sunt în prezente și pe agenda Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, a anunțat șeful Secretariatului Consiliului Economic, Ion Lupan, amintind despre elaborarea Foii de parcurs pentru digitalizarea economiei, unde economia fără numerar și comerțul electronic constituie elemente-cheie în procesul de digitalizare.

Tot în cadrul conferinței au fost prezentate mai multe experiențe locale și internaționale ce se referă la transformarea digitală și sistemele de plăți electronice, unul dintre aceste proiecte fiind implementarea achitării cu cardul în troleibuzele din capitală, care a adus și unele provocări ce țin de rezistența taxatorilor, ajustări hardware și software, scepticism din partea clienților, dar și politizarea proiectului. 



P.P. „Monitorul Fiscal FISC.md” vă propune să consultați articolele publicate în ediția noastră ce vin cu detalii ce țin de reducerea numerarului în economie

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1258 vizualizări

Data publicării:

21 Mai /2021 09:38

Catalogul tematic

Servicii electronice | Noutăți

Etichete:

comert electonic | digitalizare | reducerea numerarului

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon