Știri
e-TAXCON’20: armonizarea TVA, digitalizarea fiscală și provocările COVID
Conferința este structurată în patru secțiuni și reunește 17 speakeri din Republica Moldova, România, Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, SUA, Germania, Suedia, Italia și Ungaria.
Unul din subiectele discutate a fost armonizarea TVA și accize la directivele Uniunii Europene. După cum a menționat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, pentru a efectua armonizarea prevederilor naționale cu cele comunitare trebuie să fii sigur că contribuabilii sunt pregătiți și informați. Introducerea noilor prevederi doar prin modificări legislative nu este suficientă, autoritățile trebuie să fie în permanentă colaborare cu contribuabilii.
Totodată, secretarul de stat a trecut în revistă cele mai importante modificări operate în legislația națională în domeniul TVA, acestea fiind: aplicarea TVA pentru serviciile electronice prestate de agenții economici nerezidenți către persoanele fizice rezidente, introducerea mecanismului taxării inverse, reducerea cotei TVA pentru sectorul HoReCa de la 20 la 15% și implementarea Programului de rambursare TVA. În același timp, la capitolul accize, oficialul a reamintit despre majorarea cotei accizelor la țigaretele pentru dispozitivele de încălzire a tutunului.
Daniel Anghel, lider de servicii fiscale și juridice, PwC România și Moldova, s-a referit la evoluțiile din aplicarea TVA la nivel comunitar. Astfel, țările UE se ghidează de planul de acțiuni elaborat în anul 2016 ce vizează TVA, acesta având la bază patru piloni:
-
e-Commerce și suportul pentru IMM
-
combaterea fraudelor din sistemul TVA
-
sistemul definitiv al TVA pentru impozitarea comerțului dintre statele membre
-
reducerea cotelor TVA.
Transpunerea directivelor europene este foarte importantă pentru că duce la o aplicare unitară, a menționat Mariana Vizoli, consultant fiscal independent din România. Cu câțiva ani înainte de aderarea țării vecine la UE, aceasta a beneficiat de o asistență tehnică complexă formată din două programe – un program de transpunere a prevederilor europene și unul de educare a contribuabililor în acest domeniu.
Scopul asistenței a fost facilitarea implementării Directivei UE 112 ce reglementează sistemul comunitar de TVA – directiva comunitară de bază în materie. Aceasta conține peste 414 articole și prevede că, odată la patru ani de la adoptarea ei, Comisia va prezenta, pe baza informațiilor obținute de la statele membre, Parlamentului European și Consiliului European un raport privind funcționarea sistemului comunitar de TVA.
O sesiune specială în cadrul zilei de astăzi a fost dedicată provocărilor fiscale asociate cu pandemia în țările din Europa Centrală și de Est; experții de la Agenția Fiscală Suedeză, Fondul Monetar Internațional și PwC au vorbit despre impulsul COVID în digitalizarea administrațiilor fiscale în țările din această zonă, tendințele macrofinanciare într-o lume post-COVID, precum și cele mai eficiente măsuri de politică fiscală adoptate de Guverne.
Mâine, în cea de-a doua zi a Conferinței, urmează a fi abordate subiecte ce țin de tendințele internaționale în impozitarea economiei digitale, cheltuielile de deplasări și reprezentative, cheltuielile ordinare și documentarea acestora, principalele provocări ale e-Commerce etc.
Publicația Periodică „Monitorul fiscal FISC.md” este partenerul media al evenimentului.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1636 vizualizări
Data publicării:
17 Septembrie /2020 18:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Conferinţă | fiscalitate | AmCham Moldova | Dorel Noroc | Mila Malairau | Directivă | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.