Știri

e-TRADECON: facilitarea comerțului transfrontalier

Astăzi, 25 martie 2021, a fost dat startul conferinței dedicate facilitării comerțului transfrontalier. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, fiind organizat de Serviciul Vamal, Delegația UE în Republica Moldova, Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și Camera de Comerț Americană din Moldova în parteneriat cu Asociația Businessului European.

 

Conferința reprezintă o platformă interactivă de dialog strategic pentru specialiștii în domeniul vamal de nivel local și internațional, obiectivul evenimentului fiind  conștientizarea rolului strategic al calității reglementărilor vamale asupra fluxului de bunuri, precum și reconfirmarea vectorilor de modernizare a cadrului vamal în contextul acordului de Asociere RM-UE.

 

În cadrul evenimentului, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, s-a referit la importanța implementării prevederilor noului Cod vamal în contextul perfecționării comerțului transfrontalier, ceea ce va duce implicit la creșterea competitivității comerciale a Republicii Moldova.

 

La rândul său, directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a menționat că dezvoltarea dialogului cu mediul de afaceri reprezintă o strategie instituțională a Serviciului Vamal, instituția fiind implicată într-un proces continuu de identificare și promovare a noilor instrumente de facilitare a comerțului internațional.

 

Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a asigurat că USAID va oferi în continuare suportul necesar în dezvoltarea administrării vamale în țara noastră, iar Radu Vrabie, director adjunct al Programului, a menționat că o mare parte din portofoliul Programului este dedicat digitizării economiei, inclusiv în domeniul vamal, iar pentru mai multe detalii din domeniul comerțului a invitat părțile interesate să acceseze portalul trade.gov.md – un instrument național de informare pentru agenții economici implicați în comerțului internațional.

 

La eveniment au participat și E.S. Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, precum și E.S. Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene, care s-au referit la continuarea colaborării cu autoritățile și cu sectorul privat pentru îmbunătățirea administrării vamale naționale.

 

Necesitatea eliminării tuturor constrângerilor din cadrul comerțului transfrontalier, pentru facilitarea activității investitorilor a fost reiterată de secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc. Alte elemente esențiale la care s-a referit secretarul de stat sunt aplicarea prevederilor noului Cod vamal, aplicarea noilor reglementări de către toți agenții economici interesați, precum și modernizarea sistemului informațional al Serviciului Vamal, pentru a fi adaptat noilor proceduri vamale.

 

În cadrul primei zile a conferinței, Corina Alexa, șef Direcție politici fiscale și vamale, Ministerul Finanțelor, a trecut în revistă elementele inovative ale noului Cod Vamal, care vine să sistematizeze legislația în domeniu. În premieră, Codul vamal va prevedea dreptul solicitantului la replică, care va avea posibilitatea să își exprime dezacordul în cazul unei decizii nefavorabile, în termen de 20 de zile de la data comunicării acesteia.

 

De asemenea, în noul Cod este prevăzută reglementarea procedurii de înregistrare a persoanelor în vederea desfășurării activității în conformitate cu legislația vamală, precum și reglementarea modalității de reprezentare în vamă (directă și indirectă) și a procedurii de păstrare a documentelor și informațiilor aferente desfășurării activității. Totodată, documentul prevede prelungirea termenului de depunere a contestaților asupra deciziilor Serviciului Vamal de la 10 la 30 de zile. În același timp, în premieră a fost prevăzută posibilitatea de înscriere a mărfurilor în evidențele declarantului în schimbul depunerii unei declarații vamale pentru înscrierile respective, fiind una din procedurile simplificate de care va putea beneficia operatorul economic.

 

Speakerii au vorbit despre digitizare ca un catalizator al facilitării comerțului, precum și despre eficientizarea coridoarelor comerciale în calitate de element cheie în reducerea costurilor transfrontaliere.

 

Pe parcursul zilei de mâine, 26 martie, participanții vor discuta aspectele ce vizează valoarea în vamă și originea mărfurilor, tendințele în materie de reglementări vamale, logistica transfrontalieră în e-comerț, iar un panel va fi dedicat asigurării conformării la reglementările vamale.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

936 vizualizări

Data publicării:

25 Martie /2021 13:05

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

comerţ | transfrontalier | vama | Conferinţă

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon