06
03 2015
686

Expert-Grup recomandă reducerea ratei de bază a BNM pînă la 10%

Precum se menționează în ultimul număr al publicației Centrului ”Realitatea Economică”, decizia recentă a Consiliului de Administrație a BNM de înăsprire a politicii monetare a Băncii este ghidată de creșterea presiunilor inflaționiste, pe fundalul deprecierii monedei naționale cu circa 25% de la începutul anului curent.

De asemenea, în ultimele cîteva luni, se atestă o diminuare continuă a exporturilor, de unde vin influxurile de valută în țară, a remitențelor și a investițiilor străine, determinate de situația din regiune și de riscul de escalare a conflictului militar din Ucraina. Totodată, BNM, prin înăsprirea politicii monetare dorește să sporească înclinația populației spre economisire sub forma de depozite bancare în lei.

În ansamblu, acțiunile BNM au drept scop stabilizarea cursului de schimb a monedei naționale, a sistemului bancar și ancorarea presiunilor inflaționiste. Totuși, principala provocare este că această înăsprire vine într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, fapt ce ar putea spori șansele unei recesiuni economice în 2015.

În acest context, distrugerea ”virusului”(presiunile inflaționiste), ar putea „distruge și pacientul,” adică posibilitățile de creștere economică,
” – susțin experții independenți Adrian Lupușor și Alexandru Fală, autorii publicației. În opinia lor este necesară reducerea ratei de bază a BNM pînă la 10%.

Ar fi un punct de compromis între obiectivul de creștere economică, care, deși, este urmărit în mod expres de Guvern, rămîne relevant și pentru BNM, și obiectivul de stabilizare a presiunilor inflaționiste, urmărit de către autoritatea monetară. În ultima instanță, politica monetară nu trebuie să fie una pro-ciclică, ci contra-ciclică,” – relevă ei.

Banca Naţională a Moldovei, în cadrul şedinţei extraordinare din 17 februarie 2015, a adoptat decizia de a majora rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 5 puncte procentuale de la 8,5% pînă la 13,5%. De asemenea, potrivit deciziei se majorează ratele de dobîndă la creditele overnight cu 5 puncte procentuale (de la 11,5% la 16,5%) și depozitele overnight cu 5 puncte procentuale (de la 5,5% la 10,5%).

În săptămîna precedentă mai multe asociații de business din domeniul agricol au relatat, în cadrul unor conferințe de presă, că fermierii, gospodăriile agricole nu dispun de mijloace pentru a desfășura cu succes campania agricolă de primăvară, pe de altă parte băncile au ridicat ratele dobînzilor la credite, iar producătorii agricoli nu sunt în măsură să ramburseze asemenea credite.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.