Știri

Formarea prețului la produsele petroliere: revenirea la mecanismul anterior

Prețul de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat ar putea fi stabilit de către agenții economici în baza Metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere elaborate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.  Guvernul a oferit aviz  pozitiv unei inițiative legislative ce prevede modificarea Legii privind piața produselor petroliere. 
 
Astfel, autorul inițiativei propune reîntoarcerea la mecanismul stabilit anterior prin Legea nr. 223/2015 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (așa-numitul „pachet agricol”) aplicat pe parcursul anilor 2016-2018.

 

Metoda actuală de stabilire a prețurilor creează condiții favorabile pentru companiile petroliere de a fi reticente la ajustarea prețurilor în sensul diminuării în perioade de ieftinire a carburanților la bursele internaționale. În condițiile în care prețul viitor de import nu poate fi prevăzut, companiile includ riscul de modificare/majorare a acestuia în prețul achitat de către consumator.

 

Astfel, proiectul are drept scop asigurarea unui echilibru constant între interesele consumatorilor și participanților la piața produselor petroliere în partea ce ține de stabilirea și modificarea prețurilor pentru comercializarea acestora și a gazului lichefiat.

 

Totodată, Guvernul propune ca la stabilirea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale importate în raport cu cotaţiile medii Platts să se ţină cont de categoria şi calitatea combustibilului prin aplicarea coeficienţilor de multiplicare pentru fiecare tip de produs, care sunt prevăzuţi în Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere. La fiecare două săptămâni, în funcție de cotațiile Platts și Argus din perioada precedentă, ANRE va stabili prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat și le va publica pe pagina sa web.

 

În acest context, se va interzice comercializarea cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat la un preţ ce depăşeşte preţul plafon stabilit de ANRE. Agenția este în drept să ajusteze marja comercială în cazurile de apariție a unor factori care nu pot fi controlați de către participanţii la piaţa produselor petroliere (modificarea legislației, generarea de penurii artificiale pe piața națională și internațională a produselor petroliere etc.) și care duc la modificarea cu mai mult de 5% a marjei stabilite anterior.

 

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

980 vizualizări

Data publicării:

26 Iunie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Produse petroliere | pret de vinzare | ANRE | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon