
Știri
Gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a celor conexe
După cum se menționează în nota proiectului, deși un titular de drepturi poate opta pentru gestionarea drepturilor patrimoniale în mod individual, totuși, statutul de membru al unei organizații de gestiune colectivă asigură mai eficient respectarea drepturilor, colectarea remunerațiilor pentru valorificarea acestor drepturi, precum și repartizarea sumelor cuvenite fiecărui titular de drepturi.
Documentul prevede gestionarea colectivă obligatorie pentru următoarele drepturi:
-
la remuneraţie compensatorie pentru copia privată;
-
la remuneraţie compensatorie pentru reproducerea reprografică;
-
interpreţilor şi al producătorilor de fonograme la remuneraţie unică echitabilă pentru radiodifuzarea şi comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial;
-
interpreților la remunerație echitabilă pentru radiodifuzarea și comunicarea publică a interpretărilor și execuțiilor fixate audiovizual;
-
la retransmitere prin cablu;
-
de retransmisie;
-
de suită;
-
la remuneraţie echitabilă pentru împrumut public;
-
interpreților la remunerație suplimentară anuală.
Organizațiile de gestiune colectivă au statut de asociație obștească și se înființează prin libera asociere a titularilor de drepturi, având scopul principal gestiunea dreptului de autor sau a drepturilor conexe în numele titularilor de drepturi și în beneficiul colectiv al acestora, fiind deținute sau controlate de membrii săi. Aceste organizații nu vor avea dreptul să desfăşoare activitate comercială sau să utilizeze operele şi obiectele drepturilor conexe care i-au fost încredinţate în gestiune.
Una din obligațiile organizațiilor de gestiune colectivă a dreptului de autor ține de elaborarea, în termen de 8 luni de la sfârșitul anului calendaristic, a raportului anual de transparență, ce va fi publicat pe pagina web a organizaţiei, unde rămâne la dispoziţia publicului minim 5 ani.
Totodată, organizația de gestiune colectivă este obligată să ofere titularului de drepturi informații privind comisionul de gestiune și alte rețineri din veniturile provenite din drepturi. Comisionul de gestiune nu poate depăși costurile justificate și documentate suportate de organizație în scopul gestionării dreptului de autor și a drepturilor conexe și va fi reținut pentru fiecare drept gestionat.
Cuantumul comisionului va constitui:
Plățile urmează a fi reținute de către organizațiile de gestiune colectivă la momentul repartiției, ceea ce le va permite o mai bună organizare și administrare a activității.
La momentul de față reglementarea dreptului de autor și a drepturilor conexe, gestiunea acestor drepturi, precum și aspectele ce țin de funcționarea sistemului de gestiune colectivă este asigurată de Legea nr. 139/2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Ca urmare a recomandărilor experților, s-a impus necesitatea elaborării unei noi redacții a legii, în scopul armonizării prevederilor legislației la reglementările acquis-ului comunitar.
Potrivit autorilor proiectului, noua lege va oferi un grad sporit de protecție autorilor și titularilor de drepturi de autor prin instituirea unui cadru legal care oferă posibilitatea valorificării operelor și altor obiecte protejate de aceste drepturi, de a stabili un mecanism clar de colectare, repartizare și achitare a remunerației de către organizațiile de gestiune colectivă și responsabilizarea tuturor părților implicate în acest proces.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1241 vizualizări
Data publicării:
03 Noiembrie /2021 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
drepturi de autor | reglementare | gestionare colectivă | agepi
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.