04
06
2019

1973

Indemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă în cazul producerii unui accident de muncă
Persoana fizică a fost angajată prin contract individual de muncă la 1 martie 2018, iar la 15 septembrie 2018 a suferit un accident de muncă. Angajatul a prezentat un certificat medical pentru 45 zile calendaristice. La data producerii riscului asigurat, stagiul de cotizare a persoanei a constituit doar 6 luni. Are persoana dată dreptul la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, dacă stagiul asigurat este mai mic de 9 luni, în ce mărime şi pentru care perioadă poate fi achitată indemnizaţia respectivă?
Conform prevederilor art. 2 alin. (4) din Legea asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale nr. 756 (în continuare – Legea nr. 756), asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale se fundamentează pe principiul asumării riscului profesional de către persoanele ce beneficiază de rezultatul muncii prestate, pe principiul contributivităţii obligatorii şi pe alte principii ale sistemului public de asigurări sociale obligatorii. În alin. (5) din acelaşi articol este stabilit că, asigurător pentru accidente de muncă şi boli profesionale este Casa Naţională de Asigurări Sociale (în continuare – CNAS) şi structurile teritoriale ale acesteia.
Potrivit prevederilor art. 3 din Legea nr. 756, în mod obligatoriu sunt asiguraţi pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi se denumesc asiguraţi:
Totodată, art. 4 alin. (2) din Legea nr. 756 stabileşte că angajatorul are obligaţia să realizeze fiecărui salariat asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale din momentul încheierii contractului individual de muncă.
Din cele menționate supra rezultă, că dreptul la indemnizații de asigurare în cazul producerii accidentelor de muncă și bolilor profesionale nu este condiționat de durata stagiului de cotizare. În ceea ce priveşte mărimea şi durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitatea de muncă cauzate de un accident de muncă, art. 14 din Legea nr. 756 stabileşte următoarele:
Prin urmare, în situația examinată în întrebare, indemnizația se va achita pentru întreaga perioadă de incapacitate temporară de muncă în cuantum de 100% din salariul mediu lunar asigurat al asiguratului pentru ultimele 6 luni lunii înainte de producerea accidentului de muncă.
-
Domeniu:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție: