15
10 2014
941

Interes slab față de pachetele de acțiuni aparținînd statului expuse la licitațiile de la Bursa de Valori

Doar un singur pachet de acțiuni, aparținînd statului, a fost procurat astăzi în prima zi a licitațiilor ”cu strigare”, care se desfășoară între 15-17 octombrie la Bursa de Valori a Moldovei. Este vorba de pachetul de 41,964% de acțiuni în SA Mapamod, specializată în deservirea agrochimică și biologică a agriculturii, situată în raionul Glodeni.

Acțiunile au fost procurate la prețul inițial de vînzare a unei acțiuni de 1 ban. Suma care urmează să o achite cumpărătorul, care este o persoană fizică, este de 4 196 lei, plus un impozit privat de 1% din valoarea tranzacției.

Alexandru Craciuc, broker la compania Proagioc a explicat lipsa de interes a potențialilor cumpărători, față de pachetele de acțiuni expuse la licitațiile de la Bursa de Valori prin faptul că acestea au fost expuse de mai multe ori, rămînînd nesolicitate, iar prețurile de vînzare, deși au fost micșorate de la o licitație la alta, au fost reduse neesențial și potențialii cumpărători, e vorba de investitori locali, nu dispun de asemenea mijloace.

Întrebat, dacă în următoarele două zile cît va mai dura licitațiile ”cu strigare” a acțiunilor proprietate publică la Bursa de Valori ar mai putea fi vîndute și alte pachete de acțiuni Craciuc a spus, că, de obicei tranzacțiile se fac în prima zi.
Poate se va mai vinde vre-un pachet mic, dar foarte puțin probabil, că vor fi solicitate pachetele, unde statul este deținător integral sau majoritar al acțiunilor — a specificat el.

Președintele Bursei de Valori a Moldovei Corneliu Dodu a relevat că perioada aceasta dinaintea alegerilor nu este potrivită pentru privatizare, investitorii străini sunt foarte precauți în luarea deciziilor investiționale, dar și cei locali nu se grăbesc să procure obiecte și acțiuni de la stat. Dar principalul că din pachetele deținute de stat în 28 societăți pe acțiuni, care au fost expuse, nici unul nu era nou, toate au fost expuse de multe ori. În opinia sa, Agenția Proprietății Publice, Ministerul Economiei trebuie să revadă esențial listele pachetelor de acțiuni, pe care le propun pentru privatizare. Și bineînțeles, prețurile sau condițiile de privatizare ale acelor pachete, pe care au fost scoase la licitații de multe ori, dacă doresc să-i găsească în sfîrșit cumpărătorul acestora.

Licitațiile ”cu strigare” care se desfășoară între 15-17 octombrie la Bursa de Valori se înscriu în runda a treia de privatizare anunțată de APP între 29 august–17 octombrie. Statul intenționează prin acestea să-și reducă participarea în societățile comerciale, să atragă investiţii pentru dezvoltarea întreprinderilor, crearea noilor locuri de muncă şi suplimentarea bugetului.

În Lega bugetului, pentru anul curent sunt prevăzute mijloace de la privatizare în sumă de 240 mil. lei. În cadrul primelor două runde de privatizare anunțate în anul curent, au fost privatizate obiecte și acțiuni în valoare de 143,5 mil. lei. Totalurile rundei a treia urmează să fie făcute după 17 octombrie.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.