Știri

Majorarea cuantumului plăților compensatorii pentru personalul cu venituri mici

Ținând cont de modificările în Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar elaborate în vederea majorării mărimii plății compensatorii pentru susținerea salariaților cu venituri mici, care prevăd majorarea acesteia în sectorul bugetar cu 400 lei (de la 3100 de lei la 3500 de lei) și având în vedere  reexaminarea de Guvern a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, Executivul vine cu modificări în Hotărârea Guvernului nr. 1234/2018, prin care au fost aprobate condițiile de salarizare a personalului din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică. Documentul a fost publicat în MO vineri, 20 mai (HG nr. 320 din 18 mai 2022).

 

Amintim că până în luna mai curent HG nr. 1234/2018 prevedea că în cazul în care, pentru unii salariați din instituții, prin aplicarea respectivei hotărâri, salariul lunar calculat începând cu 1 decembrie 2018, pentru o funcție cu durata normală a timpului de muncă era mai mare decât salariul mediu lunar calculat anterior intrării în vigoare a HG nr.1234/2018 și mai mic decât 2000 de lei, aceștia beneficiau de plăți compensatorii, care se determinau ca diferență dintre 2000 de lei și salariul lunar calculat în condițiile hotărârii și se recalculau proporțional timpului efectiv lucrat.

 

Începând cu luna mai 2022, plata compensatorie se va determina ca diferență dintre 3500 de lei și salariul lunar calculat și se recalculează proporțional timpului efectiv lucrat.

 

 

Totodată, în HG nr.320/2022 se precizează că sporul lunar pentru titlul științific și/sau științifico-didactic se acordă proporțional timpului lucrat, în limitele duratei zilnice normale a timpului de muncă sau ale unei norme didactice, începând cu data conferirii titlului științific și/sau științifico-didactic de către instituțiile abilitate.

 

A fost extinsă și lista beneficiarilor de spor lunar pentru deținerea titlurilor științifice sau științifico-didactice. De asemenea, s-a majorat cu 7 poziții clasa de salarizare pentru personalul de conducere (director și director adjunct) din cadrul instituțiilor publice de învățământ profesional-tehnic.

 

 

În același timp, a sporit până la 250 lei sporul pentru titlurile onorifice „Artist al Poporului” și „Maestru în Artă”; până la 150 lei – pentru titlurile „Emerit”, „Om Emerit”, „Maestru al Literaturii” și „Meşter-Faur”, precum și pentru titlurile „Maestru Emerit al Sportului” și „Maestru Internaţional” și până la 100 lei – pentru titlul „Maestru al sportului”.

 

Costul anual estimat pentru implementarea acestor prevederi este de 82,5 mil. lei, mijloace financiare ce vor fi alocate din bugetul de stat.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

2403 vizualizări

Data publicării:

23 Mai /2022 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

salarii | compensatii | învăţămînt

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon