Știri

MISRA: program de dezvoltare economică a RM

Un nou Program de Reforme Instituționale și Structurale în Republica Moldova a fost lansat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), scopul căruia este impulsionarea dezvoltării economiei naționale. La eveniment au participat prim-ministra Natalia Gavrilița, Ambasadorul SUA în țara noastră, Kent D. Logsdon, directorul adjunct de Program USAID Reforme Structurale în Moldova, Radu Vrabie, membri ai Cabinetului de miniștri, parteneri de program etc.
 
Scopul MISRA este de a stimula o redresare durabilă și incluzivă din criza regională și de a îmbunătăți mediul de afaceri și comerțul în Moldova. În cadrul Programului, USAID va sprijini instituțiile publice și sectorul privat din Republica Moldova în eforturile acestora de (i) accelerare a implementării mecanismelor de liberalizare a comerțului, (ii) adoptare a reformelor structurale și de consolidare a climatului investițional, (iii) accelerare a reformelor în sectorul financiar, (iv) îmbunătățire a guvernanței economice în sectorul public și (v) întărire a comunicării strategice între sectorul privat și cel public.     

 

„MISRA este al doilea program de asistență americană de asemenea anvergură – 35 de milioane de dolari SUA – într-un domeniu strategic, cum este creșterea economică a Republicii Moldova. Aceasta demonstrează încă o dată că reformele inițiate de Republica Moldova sunt apreciate și susținute și vreau să vă asigur că ele vor fi continuate și implementate cu succes”, a declarat Natalia Gavrilița. 

 

Ambasadorul Kent D. Logsdon a reiterat suportul SUA în mai multe domenii importante pentru dezvoltarea RM.

 

„SUA este și va rămâne un partener de încredere al Republicii Moldova în procesul de consolidare a capacităților instituțiilor publice și private. Acum, când provocările au devenit și mai mari, când țara voastră se confruntă cu un flux mare de refugiați, inflație, perturbări ale lanțurilor de aprovizionare, criză energetică, am decis să venim cu un nou Program de susținere. Astfel, pe parcursul următorilor cinci ani, vom contribui la recuperarea economică a Republicii Moldova”, a declarat Excelența Sa, Kent D. Logsdon.

 

MISRA reprezintă o continuare a Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (2017-2022). Programul se va baza pe activitățile anterioare și cele în desfășurare ale USAID și ale Guvernului SUA, derulate în scopul consolidării rezistenței și eficienței instituțiilor de guvernanță economică din Moldova, promovării reformelor structurale menite să îmbunătățească mediul de afaceri și comerț și, prin aceasta, să reducă oportunitățile pentru corupție. Principalii parteneri ai USAID în cadrul MISRA sunt Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanțelor, Autoritățile de Reglementare a Pieței Financiare, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, Agenția de Guvernare Electronică, Serviciul Vamal, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și alții. Partenerii adiționali vor include entități cheie din sectorul privat, societatea civilă, mass-media și autoritățile publice locale.


via | gov.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

406 vizualizări

Data publicării:

02 Iunie /2022 20:42

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

MISRA | reforme structurale | lansare | Proiect

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon