13
05 2015
935

Numărul statelor cu care RM are semnate acorduri de asigurare a protecției sociale a cetățenilor se extinde

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind ratificarea Acordului între RM și Republica Lituania în domeniul protecției sociale, semnat la 1 octombrie 2014, la Chișinău.

Acordul va asigura un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din RM, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Documentul prevede recunoașterea și totalizarea perioadelor de asigurare socială, realizate pe teritoriul ambelor state, instituirea unei cooperări între instituțiile responsabile de calcularea și plata prestațiilor sociale.

Astfel se preconizează acordarea pensiilor pentru limita de vârstă, pentru pierderea capacității de muncă, parvenită urmare a unei boli profesionale, accident de muncă sau boli obișnuite, a pensiilor de urmaș.

În baza Acordului sunt puse principiile europene privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale. Acorduri similare au fost semnate până în prezent cu 10 state, în care activează cetățeni ai Republicii Moldova, în calitate de angajați, lucrători independenți, muncitori detașați, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Moldovei peste hotarele țării.

În același context, în ședința de astăzi a executivului a fost aprobată o decizie privind Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre RM și Regatul Belgiei semnat pe 12 aprilie 2012 și ratificat de către parlamentul de la Chișinău în 2013.

Aranjamentul determină instituții și alte structuri ale celor două state, care vor aplica prevederile Acordului, modalitățile de conlucrare, mecanismele de plată ale prestațiilor de asigurări sociale, documentele, ce urmează a fi prezentate de cetățeni, pentru a beneficia de aceste mijloace bănești.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.