Știri

OCN: responsabilitate împărțită cu debitorul

Creditarea responsabilă este definită drept activitatea de creditare în cadrul căreia creditorul efectuează o evaluare a bonității debitorului, nu își asumă un risc excesiv de credit, nu permite debitorului să își asume obligații financiare excesive și nu contribuie la acumularea excesivă a gradului de îndatorare a debitorilor.
 
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat Regulamentul privind cerințele de creditare responsabilă aplicate de organizațiile de creditare nebancară (OCN), ce are ca scop stabilirea față de OCN înregistrate în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate, a cerințelor de acordare a creditului nebancar și/sau leasing financiar destinate persoanelor fizice consumatori.
 

Astfel, creditorul va evalua bonitatea debitorului, pentru a aprecia capacitatea acestuia de a-și asuma o anumită obligație în temeiul contractului de credit pe care debitorul ar putea să o onoreze împreună cu obligațiile de credit/împrumut deja asumate, cu scopul de a preveni orice întârzieri în efectuarea plăților, nerambursarea creditului acordat sau exercitarea dreptului de gaj.

 

Potrivit Regulamentului, la evaluarea bunității unui debitor, creditorul va asigura colectarea și evaluarea informațiilor cu privire la:

  • veniturile confirmate ale debitorului, diversitatea, sustenabilitatea, dinamica posibilă a venitului în viitor etc;
  • obligațiile debitorului în temeiul contractului de credit solicitat și al altor contracte, precum și alte obligații financiare pe baza informațiilor furnizate de debitor;
  • istoria de credit a debitorului, obligațiile financiare restante și alte informații despre îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor financiare curente sau anterioare de către debitor;
  • impactul circumstanțelor indicate de debitor sau cunoscute de creditor asupra situației economice și financiare a debitorului, precum și al altor factori, care pot afecta capacitatea debitorului de a-și îndeplini obligațiile financiare, provoca probleme financiare sau îndatorarea excesivă a debitorului.

 

În cazul în care creditul este acordat către două sau mai multe persoane (codebitori, care pot fi exclusiv rudele directe (părinte, frate, soră, fiu ori fiică), rudele prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate ori soră a soţului/soţiei) sau concubinul/concubina, venitul și obligațiile financiare ale acestora trebuie evaluate împreună.

 

Totodată, Regulamentul stabilește raportul credite la garanții (RCG), ce se aplică creditelor ipotecare și imobiliare acordate persoanelor fizice și nu poate depăși valoarea de 80% din credit. Totuși, RCG poate fi mai mare decât 80%  în cazul în care debitorul va încheia un contract de credit pentru achiziție sau construirea altor bunuri imobiliare locative (apartament, casă de locuit ori vilă) și se angajează, într-un termen rezonabil stabilit în contractul de credit, să reducă obligațiunile în temeiul contractului de credit cu fondurile primite din vânzarea imobilului principal de reședință (confirmat documentar) la momentul încheierii contractului de credit.

 

În același timp, este reglementat și raportul dintre serviciul datoriei și venituri, (RSDV), aprobarea unui credit nou va fiind posibilă doar dacă RSDV nu depășește limita de 40%.

 

Totodată, ca derogări, în cazul imposibilității confirmării venitului oficial al debitorului, se permite acordarea contractelor de credit cu mărimea maximă cumulativă a serviciului datoriei lunare a debitorului de 830 lei/lună, iar în cazul în care veniturile confirmate ale debitorului depășesc cel puțin de două ori mărimea salariului mediu pe economie, limita RSDV stabilită se poate majora cu cel mult 15 puncte procentuale.

 

Regulamentul mai prevede că maturitatea unui contract de credit care vizează refinanțarea creditului acordat debitorului este de 25 ani,  însă acest termen poate fi depășit cu condiția îndeplinirii concomitente a următoarelor cerințe:

  • soldul rămas al creditului nu crește urmare a refinanțării;
  • imobilul ipotecat rămâne neschimbat sau imobile suplimentare sunt ipotecate;
  • maturitatea stabilită în contractul de credit nu depășește maturitatea rămasă a contractului de credit supus refinanțării.

 

În cazul încălcării prevederilor Regulamentului, creditorul are dreptul să solicite doar restituirea sumei iniţiale debursate conform contractului de credit, fără revendicarea altor plăţi prevăzute în contract (inclusiv dobânda, comisioanele, taxele, penalităţile, dobânzile de întârziere şi orice alt tip de plăţi).

 

Potrivit datelor din nota informativă a documentului, sectorul OCN înregistrează creșteri de dezvoltare substanțiale, acordând credite nebancare/leasing financiar la circa 432,0 mii persoane raportate la un portofoliu cumulativ de peste 10,8 mld. lei. Doar pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2021 au fost acordate credite nebancare noi în sumă de circa 1,1 mld. lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1055 vizualizări

Data publicării:

16 Februarie /2022 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

OCN | creditare nebancară | persoane fizice | responsabilitate | CNPF

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon