Știri

​Partenerii împărtășesc cu Moldova experiența din domeniul dezvoltării regionale

Conferinţa Internaţională cu privire la dezvoltarea regională a început miercuri, la Chişinău. La aceasta participă reprezentanţi ai 20 de ţări, în principal din Uniunea Europeană, care vor împărtăşi experienţa de dezvoltare a regiunilor. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, prim-ministrul Iurie leancă a spus în debutul conferinţei că Moldova s-a angajat ferm pe calea integrării europene. Politica de dezvoltare regională este o componentă importantă a agendei de dezvoltare națională.
Tocmai regiunile constituie baza Europei moderne, iar dezvoltarea regională este una dintre prioritățile definitorii ale Uniunii Europene, a menţionat premierul.
Potrivit spuselor ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, Moldova necesită proiecte de dezvoltare regională, care „trebuie elaborate şi implementate, cu cât mai multe cu atât mai bine”. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, a comunicat corespondentului „INFOTAG” că fiecare regiune a Moldovei trimite la minister diferite proiecte. La momentul actual costul realizării acestora depăşeşte 2 mlrd. lei, însă ministerul dispune de doar 180 mil. lei.
Scopul principal al conferinţe este depistarea problemelor, cu care se confruntă Moldova, şi soluţionarea acestora. Trebuie să stabilim un dialog cu autorităţile locale şi locuitorii regiunilor. În cadrul conferinţei vom lua în calcul greşelile colegilor noştri şi ne vom stărui să le evităm pe viitor, a spus el.
Reprezentantul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Philipp Johannsen, a spus că una din probleme la momentul actual „rămâne dialogul slab dintre locuitori şi autorităţi”.
Dialogul strâns este cheia succesului. De asemenea este necesară transparenţa implementării proiectelor. Pentru anii 2010-2015 Germania a alocat Moldovei pentru proiecte de dezvoltare regională 30 mil. de euro, a spus el.

via www.infotag.md

1721 vizualizări

Data publicării:

22 Mai /2014 10:31

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

dezvoltare regionala | Conferinţă | parteneri

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon