Știri

Premii pentru IMM

Astăzi, 18 noiembrie, în cadrul unui eveniment organizat de PRIAevents în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova și alți parteneri, au fost premiate cele mai bune ÎMM-uri din țara noastră.

 

Astfel, 13 întreprinderi din sector ce activează în mai multe localități din țară (Bălți, Dondușeni, Drochia, Soroca, Chișinău, Cimișlia, Ungheni etc.)  au primit distincții la o serie de categorii precum:

  • IMM-uri în agricultură;
  • Tânăr antreprenor;
  • Inovație;
  • Femeia în afaceri;
  • Start-up de succes;
  • Responsabilitate socială;
  • Promovarea spiritului antreprenorial;
  • Export (rezultate excepționale la export)

 

Dat fiind faptul că majoritatea IMM-urilor din RM activează în sectorul agroindustrial, autoritățile își propun să elaboreze politici eficiente de susținere a sectorului, care, după cum a menționat secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, este de o importanță crucială în dezvoltarea țării și în asigurarea cu locuri de muncă a cetățenilor, luând în considerare specificul ocupațional din țara noastră, care este preponderent agrară.

 

Sectorul agroindustrial este, cu certitudine, o prioritate pe agenda Guvernului, dar și o componentă importantă a economiei naționale. În acest sens, vom elabora politicile punând accent pe adaptarea la noile realități, inclusiv la schimbările de mediu, care afectează sectorul agricol al țării și situațiile financiare ale întreprinderilor ce desfășoară activitate în sectorul agroindustrial, a menționat secretarul de stat, care a trecut în revistă și unele acțiuni ce urmează a fi întreprinse pentru susținerea agriculturii: majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, promovarea produselor autohtone, diversificarea activităților în mediul rural, stimularea tinerilor fermieri, dezvoltarea sistemelor de irigare, implementarea bunelor practici în agricultură, facilitarea investițiilor în infrastructura agricolă, revitalizarea sectorului zootehnic etc.

 

La rândul său, Nicolae Tîltu, reprezentant al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, s-a referit la soluțiile pe care le oferă asociația pe parcursul a 25 de ani antreprenorilor din domeniul agricol, având ca misiune promovarea intereselor socio-economice a fermierilor.

 

Totodată, evenimentul a oferit și o platformă de discuții pentru întreprinderi, unde au fost abordate subiecte ce țin de oportunitățile și provocările pentru IMM-uri în această perioadă, programele de educație pentru antreprenoriatul din RM, creșterea competitivității IMM-urilor, rolul asigurărilor pentru IMM-uri și alte subiecte actuale. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate și proiecte de succes din țara noastră, cum ar fi Moldova IT Park, Tekwill, Incubatorul de Afaceri din Cahul etc.

 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2019 în Republica Moldova activau 55,9 mii de ÎMM-uri, acestea reprezentând circa 98,6% din numărul total de întreprinderi. Numărul persoanelor care au activat în IMM-uri în această perioadă a constituit 335,8 mii, deținând 61,6% din numărul total de persoane angajate la întreprinderi, iar veniturile din vânzări au constituit 157 335,6 mil. lei sau 39,5% din veniturile din vânzări în total pe economie.

 

P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” a fost partener informațional al evenimentului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

596 vizualizări

Data publicării:

18 Noiembrie /2021 14:20

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

IMM | premii | Agricultură

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon