02
07 2014
1980

Premii și majorări de salarii în următoarea perioadă. Cine beneficiază de ele

Guvernul a aprobat astăzi majorarea salariilor mai multor categorii de angajați. Printre acestea se numără creșterea slariilor cadrelor didactice, a personalului tehnic din grădinițe, muzee, teatre, case de cultură etc. Potrivit ministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, majorările variază de la 20% la 38%. De asemnea, Cabinetul de miniștri a aprobat majorarea plafonului pensiei de la 1300 până la 1500 de lei.
La această etapă suportul financiar este primit de pensionarii care au pensia mai mică de 1300 de lei. Începând cu 1 iulie 2014, după aprobarea de către Parlament acest suport se va dubla, inclusiv pentru beneficiarii de pensii de invaliditate. Costul acestei măsuri este de circa 309 mln de lei, bani prevăzuți în proiectul de lege pentru modificarea bugetului de stat pentru anul 2014, a declarat Buliga.
Astfel, proiectul prevede dublarea sumelor fixe ale suportului financiar de stat, începând cu 1 iulie 2014, de la 50 la 100 de lei, de la 60 la 120 de lei şi de la 90 la 180 de lei. Mai mult decât atât, se propune acordarea suportului financiar de stat unor categorii noi de beneficiari. Printre aceştia se numără beneficiarii pensiei de urmaş, ai alocaţiilor sociale de stat cu excepţia celor pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere şi a ajutorului de deces. În cazul pierderii întreţinătorului, suportul va fi de 100 de lei pentru fiecare copil, iar în cazul pierderii ambilor părinţi, cuantumul suportului financiar se dublează. Potrivit ministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în urma acestor modificări numărul beneficiarilor de support financiar de la stat se va majora cu 44 de mii și va ajunge la circa 578 de mii. În acest scop, anual din bugetul de stat vor fi alocate 824,7 de milioane de lei. Referindu-se la celalte majorări de salarii, Buliga a menționat că acestea sunt norme salariale care necesită circa 130 mln de lei lunar, și oferite de la bugetul de stat prin modificările operate astăzi și introduce de la 1 septembrie, 1 octombrie și în luna august. Pentru anul viitor, toate aceste modificări, inclusiv sprijinul financiar oferit locuitorilor din Zona de Securitate, vor avea nevoie de o acoperire financiară de 1,7 mlrd de lei. Proiectul urmează să fie examinat în Parlament.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.