Știri
Prevenirea risipei alimentare
Operatorii din domeniul alimentar pot fi obligați să întreprindă măsuri de prevenire a pierderii și risipei alimentare și să suporte cheltuielile aferente, prevede proiectul de lege elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului care urmează a fi propus Guvernului pentru aprobare.
Autorii documentului susțin că implementarea proiectului va asigura tranziția către economia circulară prin menținerea, în limitele legale, a alimentelor în circuitul consumului și evitarea formării deșeurilor alimentare, precum și prin diminuarea cheltuielilor aferente pierderii și risipei alimentare.
Printre obligațiile operatorilor din domeniul alimentar se regăsesc vânzarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale; transferul alimentelor prin donație către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali, pentru consumul uman sau animal. Totodată se va permite transferul alimentelor devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost.
În cazul aprobării inițiativelor în redacția propusă de autori, operatorii vor putea să transfere alimentele devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz, iar incinerare alimentelor se va permite doar după parcurgerea etapelor enumerate supra.
Conform proiectului, transferul alimentelor prin donație de către operatorii din domeniul alimentar către organizațiile beneficiare (persoană juridică cu scop nelucrativ, care desfășoară activități de asistență socială, activități filantropice și/sau activități de îngrijire a animalelor) sau direct către consumatori se va permite în baza unui contract de donație încheiat între operator și organizația beneficiară sau consumator, potrivit prevederilor Codului civil aplicabile donației.
Totodată, proiectul stabilește că operatorii din domeniul alimentar, inclusiv unitățile de alimentație publică de tipul restaurante, cofetării, patiserii, plăcintării, covrigării, cantine, unitățile de comerț care au culinărie proprie/secție de comercializare a mâncării gătite și altele asemenea, vor dona alimente gătite/preparate/transformate către consumatorii finali în baza unui act de predare-primire.
Alimentele vor putea face obiectul transferului prin donație de către operatori oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la scadența datei durabilității minimale; oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la expirarea datei-limită de consum; cât de curând posibil, dar nu mai mult de 30 de zile după scadența datei durabilității minimale, dacă aceste alimente sunt sigure pentru consum.
Proiectul stabilește și categoriile de produse excluse de la donație. Acestea sunt băuturile alcoolice, alimentele ușor perisabile, lista cărora se aprobă de Guvern și alimentele care au fost declarate/ clasificate ca improprii consumului uman sau animal (după caz) de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și/sau operatorul din domeniul alimentar.
Se propune ca legea privind prevenirea pierderii și risipei alimentare să intre în vigoare în termen de 3 luni de la data publicării. Dispozițiile finale din proiect mai prevăd că, în termen de 2 ani de la data publicării legii, Guvernul va prezenta Parlamentului propuneri de introducere a răspunderii pentru nerespectarea prevederilor acesteia.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1316 vizualizări
Data publicării:
26 Ianuarie /2021 08:01
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
produse alimentare | Proiect | risipa alimentara | donatie
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.