Știri

Rolul DCFTA în abordarea dificultăților create de COVID-19

 Criza epidemiologică cauzată de COVID-19 a creat dificultăți în activitatea mediului de business, iar recuperarea sectorului va dura mai mult timp. Pentru a depăși efectele acestei crize sunt necesare eforturi comune atât din partea autorităților, partenerilor de dezvoltare, cât și mediului de afaceri.

 

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) - Acordul între UE și Republica Moldova, ce urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții mutual avantajoase, este unul din instrumentele ce oferă oportunități în dezvoltarea afacerilor.

 

În acest context, în perioada 1-21 iulie 2020, Asociația Businessului European din Moldova a efectuat un sondaj, în cadrul căruia au participat circa 30 de companii europene și autohtone care activează în domenii precum automotive, retail, industria grea, servicii poștale, turism, energetică, sectorul financiar, servicii electronice etc.

 

Scopul analizei este de a explora rolul DCFTA ca instrument pentru sectorul privat pentru a face față perturbărilor în activitatea antreprenorială, cauzate de COVID-19, precum și pentru a identifica avantajele implementării DCFTA pentru întreprinderi. Analiza prevede și o serie de recomandări pentru atenuarea efectelor Covid-19 prin prisma implementării DCFTA. 

 

Rezultatele studiului au fost prezentate astăzi în cadrul unei ședințe online pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

 

Directorul Executiv al EBA, Mariana Rufa,  a menționat că rezultatele studiului vor ajuta sectorului privat și autorităților în depășirea situației create pandemie. 

 

La rândul său, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a adăugat că pandemia este o provocare pentru întreaga lume, iar mediul de business din țara noastră s-a confruntat atât cu șocul intern, provocat de restricțiile impuse în perioada stării de urgență, precum și cu un șoc extern, cauzat de exporturile scăzute și remitențe. Totodată, în pofida crizei, dialogul țării noastre cu UE se desfășoară constant.

 

În cadrului studiului, companiile au menționat că DCFTA este un catalizator în dezvoltarea afacerilor. Totodată, participanții au identificat cinci piloni importanți pe care statul ar trebui să-i garanteze, aceștia fiind și o parte componentă a angajamentului semnat în cadrul DCFTA. Aceștia sunt : lupta împotriva corupției și asigurarea statului de drept; armonizarea legală la acquis european; accesul la finanțare; guvernanță îmbunătățită în sectorul public și un sistem educațional mai puternic.
Potrivit studiului, impactul Covid-19 asupra dezvoltării economiei naționale poate fi ilustrat prin scăderea investițiilor străine directe cu 26,8%, scăderea exporturilor cu 14,2%, scăderea importurilor cu 18,8% și creșterea a datoriei publice cu 5,1%. Totodată,  HoReCa, industria textilă, sectorul automotive, logistica și transportul, au fost printre domeniile cele mai afectate. Cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să-și sisteze activitatea din cauza restricțiilor impuse în perioada stării de urgență, iar unele au rămas afectate chiar și după ridicarea stării de urgență.

 

Studiul oferă și o serie de recomandări și propuneri pentru relansarea afacerilor, printre care :
  • Oferirea de subvenții producătorilor locali de bunuri și servicii;
  • Sprijinirea programelor guvernamentale pentru inovarea și digitalizarea proceselor de afaceri pentru facilitarea comerțului electronic între companii;
  • Campanii de promovare guvernamentale focusate pe ”Procurarea de produse și servicii autohtone”;
  • Oferirea de către angajatori a ”voucher special” angajaților săi pentru procurarea serviciilor autohtone (turism, IT, etc) sau produse de pe piața locală;
  • Ajustarea cerințelor de conformitate a proiectelor de asistență la realitățile pandemice, astfel încât mai multe companii să se poată încadra în condițiile proiectelor și să beneficieze de sprijinul financiar.
  • Programe coordonate de către autoritățile statului sau asociații de business pentru stabilirea relațiilor contractuale între IMM-uri și lanțurile de vânzare cu amănuntul, mari producători locali și internaționali;
  • Programe de suport finanțate de către lanțurile de vânzare cu amănuntul oferit producătorilor locali (ex. obținerea certificatelor Global Gap, HACCP, instruiri practice despre cum să tranzacționați cu lanțurile de retail etc.;

 

În contextul Covid-19, companiile și-au concentrat eforturile pe implementarea și modernizarea soluțiilor digitale pentru a depăși criza provocată de pandemie. Astfel, comerțul electronic prin intermediul sistemelor de vânzare online a devenit o prioritate. Adițional, companiile s-au adaptat la realitatea muncii de la distanță, în special pentru angajații din posturi administrative și de vânzări, în acest sens asigurându-și angajații cu laptopuri, conexiune la internet, alte instrumente și softuri necesare. Plata online și raportarea online au crescut imediat.

 

Potrivit studiului, Uniunea Europeană și-a consolidat poziția de piață principală pentru exportatorii din Moldova: cota UE a exporturilor totale a crescut de la 54% în 2014 la 69% în 2018. Sectorul agroalimentar a fost cel mai important beneficiar de DCFTA -  în perioada 2015-2018, exporturile de produse agroalimentare au crescut cu $ 820 mili. față de 2011-2014 (+52%).

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

803 vizualizări

Data publicării:

06 August /2020 15:01

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

DCFTA | covid-19 | pandemie | stare de urgenta

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon