11
09 2014
830

Serviciul Vamal a eliberat de la începutul anului peste 200 mii de viniete

Potrivit datelor statistice, în perioada 01.01.2014-08.09.2014 au fost eliberate 201 886 viniete, care în sumă au alocat un venit în bugetul de stat de circa 32 milioane 222 mii 124 lei.

Reamintim că vinieta — taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova se aplică începînd cu 1 noiembrie 2012.

Perceperea vinietei se efectuează de către organul vamal, care eliberează un certificat standardizat ce confirmă achitarea vinietei și termenul de valabilitate. Mai mult, vinieta poate fi procurată sau prelungit termenul în orice birou vamal, post vamal intern sau de frontieră, la intrarea în ţară.

În temeiul unei analize, privind respectarea prevederilor de achitare a taxei pentru drumuri, Serviciul Vamal atrage atenție asupra respectării termenilor și modului de achitare a acestei taxe în bugetul statului pentru a evita sancționarea contravențională.

Reamintim, că în baza art.232, alin 3 și 4 din Codul Contravențional al RM, conducerea vehicului neînmatriculat în RM, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mică de 7 zile se sancționează cu amendă de 2000 lei. Săvîrșirea repetată, în cursul aceluiași an calendaristic a contravenției de către o persoană fizică se sancționează deja cu o amendă de 2600 lei, iar o persoană juridică achită o amendă de 4000 lei.

În cazul în care este atestată conducerea vehiculului pe drumurile publice fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mare de 7 zile se sancționează cu o amendă de 2600 lei, iar săvîrșirea repetată a aceleiași contravenții de către o persoană fizică se sancționează cu o amendă de 3000 lei și pentru o persoană juridică se aplică o amendă de 6000 lei.

Serviciul Vamal face apel la atitudine responsabilă a cetăţenilor și respectarea procedurii de achitare a taxei — Vinieta din timp.

Concomitent persoanele sunt atenționate să nu recurgă la acţiunile ce sfidează legislaţia, implicit falsificarea Vinietei, deoarece datorită mecanismelor de control şi sistemului automatizat de evidenţă gestionat de Serviciul Vamal orice tentativă de fraudare a legii este depistată, urmare a c cu aplicarea sancţiunilor conform legii.

Atenţionăm cetăţenii de bună credinţă că achitarea Vinietei în alte locuri decît birourile şi posturile vamale nu este legitimă.

Pentru mai multe informații puteți contacta Centrul de Apel (Call Center) cu numărul unic de telefon +373 22 574 111.

via customs.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.