Știri

SPCSB: modul de ținere a SIA ICCSB

Colectarea, verificarea și analizarea informațiilor privind relațiile financiare și economice ale persoanelor fizice și juridice legate de activitatea de spălare a banilor și infracțiunile asociate acestora va fi efectuată prin intermediul sistemului informațional automatizat de informare și comunicare privind prevenirea și combaterea spălării banilor – SIA ICCSB.

 

În cadrul ședinței Executivului din 20 ianuarie 2021 a fost aprobat proiectul hotărârii pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de ținere a Registrului electronic al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, care este format din SIA ICCSB.

 

Proiectul stabilește modul de organizare și conținutul informațional privind activitățile și tranzacțiile suspecte în ceea ce privește acțiunile de spălare a banilor, infracțiunile asociate acestora și de finanțare a terorismului, precum și alte informații relevante colectate de SPCSB, stabilind un sistem eficient de schimb de informații între Serviciu și entitățile raportoare, organele cu funcții de supraveghere a entităților raportoare, organele de drept, judiciare și alte autorități competente la nivel național și internațional.

 

Totodată, va fi asigurată obținerea rapidă a informațiilor necesare pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului din toate sursele posibile, la nivel național și internațional.

 

Sistemul va conține o serie de documente de bază, printre care: materiale documentate privind prevenirea și combaterea spălării banilor, referințe analitice, rapoarte privind investigația financiară, cereri adresate autorităților competente, documente referitoare la aplicarea măsurilor asiguratorii, decizii de sancționare etc.

 

Accesul la datele din Registru va fi condiționat de rolul utilizatorului. Astfel, registratorul are acces tehnic la datele din Registru, ceea ce presupune introducerea datelor, iar ceilalți utilizatori externi au acces informațional la datele din Registru, ceea ce presupune vizualizarea datelor numai în formatul individual pentru fiecare utilizator în parte.

 

Sistemul va asigura interacțiunea și schimbul de date cu mai multe resurse informaționale automatizate, cum ar fi: SIA „Registrul de stat al populației”; SIA „Cadastrul bunurilor imobile”; sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat, sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, sistemul informațional integrat vamal, SIA de evidență a contravențiilor, a cauzelor contravenționale și a persoanelor care au săvârșit contravenții și altele.

 

Potrivit Raportului anual pentru anul 2019, SCPSB a emis 61 decizii de sistare a executării activității sau tranzacției suspecte, fiind blocate mijloace financiare în sumă de 134 mil. lei. Totodată, ca urmare a aplicării măsurilor asiguratorii de către Serviciu, au fost sechestrate mijloace financiare pe cauze penale în sumă de 118 mil. lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

837 vizualizări

Data publicării:

22 Ianuarie /2021 08:01

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

prevenirea spalarii banilor | finantarea terorismului | registru

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon