Știri
Guvernul a aprobat un șir de modificări la Legea cu privire la parteneriatul public-privat
În cadrul ședinței din 12 aprilie anul curent Guvernul a aprobat proiectul modificărilor la Legea nr. 179/2008 cu privire la parteneriatul public-privat (PPP), elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în scopul excluderii lacunelor de ordin legislativ și normativ în domeniu.
În condițiile aprobării de către legislativ a modificărilor în redacția propusă de către autori, obiect al parteneriatului public-privat (PPP) nu vor putea fi întreprinderile de stat/municipale sau societățile comerciale din profitul net al cărora pot fi acoperite cel mult 30% din investițiile planificate pentru realizarea contractului de PPP. După cum a fost menționat, s-a optat pentru selectarea următoarelor obiecte drept nepasibile de expunere PPP, din motivul că în cazul în care acestea înregistrează profit, au o creștere economică favorabilă entitățile, în situația unui management eficient pot fi modernizate de sine stătător, dar și pot genera venituri în bugetul de stat, managementul întreprinderii urmând să răspundă pentru eșecurile economice care puteau fi previzibile etc.
Alte completări propuse la Legea nr. 179/2008 prevăd că finanțarea investițiilor care se vor realizează în cadrul contractelor de PPP se vor efectua integral din resurse financiare asigurate de partenerul privat din surse proprii sau atrase de acesta de la instituții bancare. La rândul său, partenerul public va putea contribui la realizarea proiectului prin una sau mai multe modalități, și anume: constituirea anumitor drepturi în favoarea partenerului privat (dreptul de superficie, de servitute sau dreptul de folosință asupra bunurilor proprietate de stat); asumarea unor obligații privind etapele premergătoare realizării investiției (cheltuieli pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, a altor studii aferente obiectivelor de investiții, inclusiv cheltuielile necesare pentru obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor prevăzute de lege; cheltuieli de expertiză, proiectare, asistență tehnică).
În proiect se prevede că contribuția partenerului public la proiectul de PPP se va realiza în condițiile reglementărilor privind ajutorul de stat, utilizarea finanțelor publice, reglementărilor specifice domeniului de activitate al partenerului public privind finanțarea categoriilor de investiții care ar putea constitui obiectul unui contract de PPP.
Totodată, Legea nr. 179/2008 se propune a fi completată cu prevederi ce vor reglementa efectuarea plăților în cazul PPP. Astfel, plata redevenței contractului de PPP se va achita anual, din momentul semnării contractului, se va achita din veniturile obținute în anul de raportare precedent, până la finele primului semestru al anului curent. Achitarea redevenței și a tuturor plăților se prevede a fi efectuată conform condițiilor prevăzute în contract, în conformitate cu prevederile Codului fiscal pentru încasarea obligațiilor fiscale. Neexecutarea în termen de către partenerul privat a achitărilor prevăzute în contract, va putea constitui temei de rezoluțiune a contractului de către partenerul public.
Modificările susținute de către cabinetul de miniștri prevăd și reglementări privind condițiile rezoluțiunii contractului de PPP. Astfel, la încetarea anticipată a contractului, la inițiativa partenerului public, se vor aplica mecanismele de stingere a obligațiilor financiare, conform termenelor de plată și condițiilor prevăzute în documentația de atribuire și în contract.
În condițiile în care rezilierea va avea loc pe durata realizării investiției, sumele datorate de către partenerul public partenerului privat se vor calcula luând în considerare următoarele: minimum dintre valoarea de piață stabilită de un evaluator independent și valoarea stabilită în funcție de cheltuielile de capital suportate de către partenerul privat până la acel moment, fără costurile de finanțare aferente; sumele datorate cu titlu de penalități, nu trebuie să depășească valoarea lucrărilor executate până la momentul rezilierii contractului.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
836 vizualizări
Data publicării:
12 Aprilie /2023 10:23
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
contracte | investiţii | parteneriat public-privat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.