Știri
Inițiativă legislativă de îmbunătățire a cadrului normativ în domeniul urbanismului și construcțiilor
La 30 ianuarie curent intră în vigoare Codul Urbanismului și Construcțiilor – intrarea acestuia fiind stabilită la un an de la data publicării în Monitorul Oficial, pentru a oferi timp suficient în procesul de pregătire a implementării noilor prevederi de către APL și persoanele fizice și juridice interesante. Totuși, în cadrul discuțiilor cu părțile interesate din sectorul public și privat, inclusiv în cadrul platformei Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, au fost identificate mai multe aspecte ce urmează a fi îmbunătățite. În acest sens a fost elaborată o inițiativă legislativă, înregistrată în Parlament.
În primul rând, se propune modificarea termenului de valabilitate al Certificatului de urbanism informativ, de la 6 luni la 12 luni. Totodată, se precizează că termenul de valabilitate al Planului urbanistic general să fie extins, prin decizia consiliului local, cu condiția inițierii procedurii lui de actualizare sau a elaborării unui plan urbanistic nou. Propunerea de prelungire a valabilității documentației de urbanism pentru localitățile urbane sau din componența municipiilor se realizează în baza analizei informațiilor statistice disponibile privind dinamica economică, socială și teritorială, în baza studiilor de specialitate existente, precum și în raport cu strategiile și programele de dezvoltare, precum și analizei prevederilor avizelor recepționate ca rezultat a notificării tuturor emiteților care initial au emis avize la documentația de urbanism respectivă.
De asemenea, se propune ca terenurile întovărășirilor pomicole incluse în intravilanul localității, prin decizia consiliului local al unității administrativ teritoriale, cu modificarea Planului urbanistic general al localității aprobat, să se considere terenuri cu destinate construcțiilor. Statutul terenurilor respective se echivalează cu statutul terenurilor atribuite pentru case, anexe gospodărești și grădini, iar casele de vacanță construite pe aceste terenuri înregistrate în Registrul Bunurilor Imobile, inclusiv cele pasibile de înregistrare conform art. 387 alin (4) din Cod, să se considere case de locuit individuale. Conform datelor din nota proiectului, în Moldova există peste 500 de întovărășiri pomicole.
Totodată, se precizează că până la crearea Sistemului Informațional „Registrul de stat în domeniul construcțiilor”, înregistrarea persoanelor juridice se va efectua și ține pe suport de hârtie cu publicarea și actualizarea informației săptămânal pe pagina web a Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică. De asemenea, se menționează în proiect că până la asigurarea accesului autorităților administrației publice locale la SIA GEAP, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2027, se permite emiterea certificatului de urbanism și/sau a autorizației de construire/desființare sub formă de document electronic prin orice mijloc de comunicare disponibil pentru emitent și solicitant sau pe suport de hârtie la soliciarea beneficiarului.
În Republica Moldova, în diferite studii, se constată că mai mult de 2/3 din localități au Planuri Urbanistice Generale (PUG) cu o vechime de peste 30 de ani, ceea nu permie o dezvoltare eficientă a localităților. În acest sens, proiectul prevede și norme ce oblige inițierea, actualizarea și aprobarea PUG-urilor. În același tmp, în nota proiectului se menționează că mai multe consilii locale au inițiat elaborarea de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) finanțate fie de autoritățile locale, fie de beneficiari privați. Astfel, ținând cont de faptul că noile prevederi ale Codului urbanismului și construcțiilor stabilesc prevederi noi în privința elaborării acestora, dar și faptul cp procesul de elaborare și aprobare nu s-a finalizat, urmează să fie prevăzută posibilitatea legală de finisare a acestora, pentru a nu compromite investițiile și eforturile depuse în acest sens.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
234 vizualizări
Data publicării:
23 Ianuarie /2025 07:56
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
întovărăşirile pomicole | construcții | plan urbanistic
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.