Știri

Lista activităților care se supun înregistrării în domeniul siguranței alimentelor va fi completată

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în temeiul prevederilor art. 311 alin. (1) din Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor, a elaborat proiectul ordinului cu privire la aprobarea Listei activităților care se supun înregistrării  în domeniul siguranței alimentelor care a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat din 24 septembrie curent.

 

De menționat, că anterior, activitățile de producție, procesare și depozitare, import și export a produselor alimentare care se supun înregistrării, erau aprobate prin anexa nr. 3 la Legea nr. 306/2018, abrogată prin Legea nr. 221/2024 pentru modificarea Legii nr. 306/2018. Subsecvent, legiuitorul a atribuit competența de aprobare a listei activităților în sarcina ANSA. Astfel, proiectul elaborat urmărește scopul implementării cadrului legal.

 

În afirmația autorilor, aprobarea listei activităților, este necesară pentru a face o delimitare clară între operatorii supuși autorizării sanitar-veterinare și cei ce urmează a fi supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, inclusiv micii producători. Pentru operatorii care se supun înregistrării nu necesită angajarea sau semnarea unui contract de prestări servicii cu un medic veterinar. Totodată, aprobarea listei prin ordinul directorului ANSA, va simplifica modul de actualizare a acesteia în situații de incertitudine cu privire la activitățile prevăzute, sau în cazul  identificării unor noi domenii de activitate neprevăzute anterior.

 

Astfel, proiectul prevede aprobarea Listei activităților care se supun înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, nominalizate anterior în Anexa nr. 3 (abrogată) la Legea nr. 306/2018, și în special completarea acesteia cu noi activități, inclusiv: de depozitare a produselor alimentare de origine nonanimală; de producere a gheții alimentare; a legumelor sărate și/sau condimentate și murate; siropului de zahăr invertit; a colțunașilor, pelimenilor; a ierburilor aromatice uscate; a  infuziilor din plante uscate; a produselor alimentare noi; a produselor alimentare pentru copii; a produselor alimentare destinate unor scopuri medicale speciale și a înlocuitorilor unei diete totale pentru controlul greutății; a aditivilor alimentari; a produselor alimentare fortificate; a oțetului/acidului acetic; a produselor alimentare tratate cu radiații ionizante.

 

Totodată, în listă se propune includerea a activității de comerț care implică automate de vânzare a apei potabile, a laptelui crud; de import/export al produselor alimentare de origine nonanimală; ale micilor producători din domeniul alimentar (produse alimentare de origine animală, nonanimală și produse primare de origine vegetală).

 

De menționat, că în Anexa nr. 3 (abrogată) la Legea nr. 306/2018 erau incluse 89 activități care urmau  a fi supuse înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, iar proiectul Listei ce urmează a fi aprobat prevede 145 de activități corespunzătoare.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

444 vizualizări

Data publicării:

27 Septembrie /2024 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

ANSA | siguranta alimentelor | producatori

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon