Știri

Mecanismul de stingere a datoriei vamale din contul sumelor plătite în plus va fi revizuit

 

Proiectul Regulamentului privind stingerea datoriei vamale, a majorărilor de întârziere (penalităţilor) şi sancţiunilor materiale prin compensare (Regulament) care va stabili mecanismul de stingere a datoriei din contul sumelor plătite în plus şi/sau al sumelor care, conform legislației fiscale şi vamale, urmează a fi restituite, inclusiv a celor transferate în mod eronat la componentele bugetului public naţional, fost propus de către Serviciul Vamal pentru consultări publice.

 

Elaborarea proiectului este argumentată de necesitatea dezvoltării cadrului normativ secundar pentru punerea în aplicare a Codului vamal nr. 95/2021, cât și stabilirii unui cadru normativ unic ce va reglementa în mod detaliat procedura de stingere prin compensare a datoriei vamale, a majorărilor de întârziere şi sancţiunilor. În opinia autorilor inițiativei elaborate, aprobarea Regulamentului va condiționa corectitudinea efectuării înscrierilor în fișa de evidență a persoanei, reducerea restanțelor neîntemeiate și excluderea calculării nefondate a penalităţilor. 

 

Conform proiectului, stingerea prin compensare se va efectua la inițiativa Serviciului Vamal şi/sau la cererea persoanei, prin întocmirea documentelor de plată şi/sau a deciziei privind stingerea datoriei vamale, penalităţilor şi sancţiunilor. În caz de nedepunere a cererii privind restituirea mijloacelor băneşti plătite în plus, excedentul sumelor plătite în plus sau al sumelor care, conform legislaţiei, urmează a fi restituite, se vor lăsa în contul stingerii plăţilor ulterioare administrate de autoritatea vamală.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă pentru consultări publice, în cazul stingerii datoriei vamale, a majorărilor de întârziere şi sancţiunilor materiale prin compensare prin trecerea sumelor depuse la contul altor plăţi administrate de SV din cadrul diferitelor clasificaţii economice, precum și a sumelor transferate în mod eronat la componentele BPN, se va depune obligatoriu o cerere la Aparatul Central al Serviciul Vamal.

 

Cererea se va întocmi în formă liberă şi va conţine datele cu privire la codul IDNO/codul IDNP al persoanei și datele subdiviziunii SV; cuantumul total al sumei plătite în plus; codul clasificaţiei economice; datele bancare (codul IBAN); menţiunea despre documentele anexate la cerere, care confirmă faptul achitării în plus a sumelor la buget, numărul şi data acestora etc.

 

De menționat, că odată cu intrarea în vigoare a proiectului descris supra (la momentul punerii în aplicare a Codului vamal nr.95/2021 – 1 ianuarie 2024), va fi  abrogat OMF nr.56/2018 cu privire la aprobarea Regulamentului privind stingerea obligaţiei vamale prin compensare.

 

Recomandările pe marginea proiectului supus consultării publice urmează a fi remise până în data de la 11 septembrie 2023.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

480 vizualizări

Data publicării:

10 August /2023 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

sume platite în plus | recuperarea datoriilor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon