04
04 2016
741

Ministrul finanțelor: Orice măsură de politică fiscală necesită a fi analizată din toate punctele de vedere

Ministrul finanțelor Octavian Armașu l-a încurajat în emisiunea ”Replica” de la Prime TV pe reprezentantul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova Sergiu Sainciuc să vină cu o analiză detaliată a propunerii privind introducerea unei grile noi de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, atunci când va fi examinat proiectul politicii fiscale, vamale și bugetare pe anul 2017

Nu mai este mult până atunci, noi ne propunem să respectăm calendarul stabilit. Însă, introducerea unei grile noi, de rând cu cele două rate de impozitare a veniturilor persoanelor fizice de 7% și 18% ar putea să nu aibă efectul, pe care ni-l dorim. Adică, de a pune persoanele cu venituri mari în situația de a plăti și un impozit mai mare. Ar fi echitabil, dar este necesar de meditat profund asupra aceste propuneri, deoarece, deocamdată, nu a fost eliminat fenomenul ”salariilor în plic”.

Și acest fenomen are loc nu numai din cauza patronilor, dar și a angajaților, care acceptă această modalitate de remunerare, fără a se gândi la consecințe. Să nu uităm că fiecare monedă are două fețe
, a opinat Armașu.

Ministrul finanțelor a spus, tot în contextul opiniilor expuse de CNSM, că deși s-a afirmat inițial că mărimea scutirilor personale pentru contribuabilii persoane fizice va rămâne la nivelul celor acordate în 2015, se caută posibilități ca scutirea personală să fie majorată, având în vedere rata inflației.

Armașu a reiterat că impozitul pe automobil va fi aplicat cu începere din 2017. Până atunci executivul va veni cu un pachet de documente, cum și în ce mod va fi aplicat acest impozit. Totodată,el a precizat că pentru vinietă taxa se va majora pentru acele automobile, care se află în RM pe perioade lungi. Pe perioade de câteva zile, două săptămâni vinieta nu va scumpi: Astfel scumpirea, în principiu, nu va afecta persoanele, care lucrează peste hotare și vin să-și viziteze rudele în concediu. Totodată, Ministru a adăugat că ar putea fi reduse, cu începere din anul viitor, taxele percepute la importul de automobile.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.