01
02 2016
785

Ministrul finanțelor va discuta joi cu mediul de afaceri proiectul politicii fiscale, bugetare și vamale pe 2016

Ministrul finanțelor Octavian Armașu a menționat participând la emisunea ”Replica” la postul de televiziune Prime, referindu-se la proiectul legii cu privire la modificările și completările, prin care se anunță politica fiscală, bugetară și vamală pe 2016 că a dispus, chiar în primele sale zile de aflare în funcție, ca documentul să fie publicat pentru consultări publice.

Proiectul documentului a fost elaborat cu vre-o șapte luni în urmă, nu știu din ce cauză nu a fost expus pentru consultări publice mai înainte,a spus Armașu.

Ministrul a precizat că este foarte important să afle, în special, opinia agenților economici, a investitorilor aspra unor prevederi ale proiectului documentului de politică fiscală, bugetară și vamală pentru 2016.

Eu nu am participat la elaborarea acestui document. Este cunoscută situația cu acumularea veniturilor la buget tuturor. Dar unele prevederi ale documentului privind sancționarea agenților economici par exagerate. De exemplu, interzicerea plecării peste hotare, dacă acestea n-au achitat impozitele la timp. Sunt diverse motive pentru care agentul economic ar putea întârzia achitarea impozitelor și taxelor la buget, de ce să-i limităm circulația și nu afectăm noi cu această limitare drepturile omului, a specificat Armașu.

Ministrul finanțelor a anunțat că pentru joi preconizează o dezbatere cu participare mediului de afaceri — Confederației Naționale a Patronatelor, Asociației Businessului European din Moldova, Camerei Americane de Comerț, altor asociații ale oamenilor de afaceri.

Armașu a mai menționat că impozitele și taxele, care se acumulează în prezent la buget vor permite achitarea doar a salariilor și pensiilor. Restul cheltuielilor vor fi temporar suspendate. Se așteaptă prima tranșă în valoare de 60 mln euro din creditului rambursabil de 150 mln euro, promis de România, care va contribui la echilibrarea bugetului până la negocierea cu FMI a unui nou Acord de colaborare.

Armașu a mai precizat că scrisoarea către FMI prin care este invitată misiune Fondului Monetar Internațional a ajuns la destinație și în curând o misiune va sosi la Chișinău.

Va fi o misiune de evaluare a FMI, în cadrul căreia vom discuta și asupra parametrilor bugetului pe 2016, după care, sperăm, să sosească o altă misiune cu care vom negocia asupra unui nou acord de colaborare,a adăugat ministrul finanțelor.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.