21
03 2015
848

Noul ministru al agriculturii și industriei alimentare despre unele priorități ale ramurii

Nu doar majorarea exporturilor de produse agroalimentare pe piața UE și alte piețe, dar și substituirea importurilor și saturarea pieței interne constituie obiectiv prioritar pentru sectorul agricol din Moldova, — a menționat într-un interviu ministrul agriculturii și industriei alimentare Ion Sula.

El a spus că, în 2014, Moldova a importat produse agroalimentare în sumă de 740 mil. dolari.

Majoritatea produselor agroalimentare importate, le putem produce aici, acasă. Pe de altă parte, exportăm materie primă, mă refer la produsele cerealiere, iar mai apoi importăm, carne de pasăre, pe care o putem produce cu succes în Moldova. În 2014 am importat circa 50 mii de tone de carne de pasăre. De asemenea, importăm fructe și legume. Desigur, nu ne referim la citrice sau la alte fructe și legume, care la noi nu se cultivă. Există și factorul sezonier, dar multe, de exemplu, legume importate, sunt produse în sere, noi tot putem să le producem. Importăm lapte, inclusiv lapte-praf din Belarusi, Romania, alte țări, — a specificat el.

Ministrul a informat, că pentru soluționarea acestei probleme vor fi elaborate un șir de programe sectoriale, precum ar fi program pentru producerea laptelui, program pentru producerea cărnii de pasăre, program pentru producerea peștelui și altele.

Motivul importurilor este unul binecunoscut. Costurile de producere în Moldova sunt cu mult mai mari decît în țările de unde se aduc produsele agroalimentare. De exemplu, în Ucraina, un complex avicol produce mai mult decît producem noi carne de pasăre pe întreaga țară. Acolo au fost implementate tehnologii și echipamente moderne de producere, care nu pot fi implementate, atunci cînd e vorba de un singur producător. Complexele au o bază solidă proprie de nutrețuri. Noi exportăm în sezon soia cu 5-6 lei și o aducem din alte țări, în afara sezonului cu 12-13 lei, – a adăugat el.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare a relevat că depășirea acestei situații e posibilă prin asocierea producătorilor. Pe de altă parte, statul va interveni cu măsuri de subvenționare.

De exemplu, la producerea laptelui subvenția va constitui 50 la sută din valoarea investițiilor. Pentru producătorii tineri de pînă la 30 de ani la cele 50% se vor mai da 10%, iar în cazul asocierii cu alți 5 producători, creării unui grup de producători sau a unei cooperative de întreprinzători, se vor mai adăuga încă 10 la sută. Practic, e vorba de o subvenție de 70 la sută din valoarea investiției. Astfel se va proceda și la producerea legumelor în teren închis. Pentru producătorii este important să conștientizeze, că investiția nu trebuie făcută pe un segment foarte îngust. Cel care construiește o seră de 2-3 ari în curtea casei nu poate concura cu cei care au investit în construcția unei sere de 2-4 hectare, — a mai adăugat ministrul agriculturii și industriei alimentare Ion Sula.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.