11
06 2015
743

Rata inflaţiei depăşeşte limita superioară a ţintei BNM, dar e sub nivelul prognozat pentru trimestrul doi

Preţurile de consum au crescut în ultimele 12 luni cu 8.1 la sută şi continuă să depăşească limita superioară a intervalului de ±1.5 puncte procentuale de la ţinta Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de 5.0 la sută, însă sînt sub nivelul prognozat pentru trimestrul doi. În luna mai, rata anuală a inflației a fost de 8,1 la sută, cu 3.4 puncte peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent, informează Moldpres.

BNM estima în luna mai, cînd a fost lansat Raportul asupra inflaţiei, că în următoarele patru trimestre rata inflaţiei va depăşi limita de sus a ţintei de 5 la sută ± 1,5 puncte procentuale şi va reveni în intervalul ţintit în trimestrul doi 2016. „Valoarea maximă a inflaţiei va fi înregistrată în trimestrul doi 2015, respectiv 9,8 la sută", a declarat guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu.

Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerțului extern și al remiterilor populației”, se arată într-un comunicat al BNM difuzat astăzi. Acest fapt „poate influența dinamica ratei de schimb a monedei naționale față de valutele străine și, ulterior, evoluția inflației. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare.

Potrivit BNM, deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaționiste, care în perioadele următoare, prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, iar ulterior, prin efectele de runda a doua, determină IPC să părăsească temporar limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută.

Banca centrală a revizuit, în mai, în creștere prognoza inflației pentru 2015 la 8,1 la sută, față de 5,8 la sută cît anticipa anterior. Cea mai mare incertitudine cu privire la evoluţia viitoare a inflaţiei „este generată de lipsa unei clarităţi cu privire la posibilele majorări ale preţurilor reglementate”, în primul rând la gaze şi energia electrică.

Ministerul Economiei prognozează o rată medie anuală a inflaţiei de 6,4 la sută, în 2015. Institutul de Cercetări Economice anticipează o creştere a preţurilor cu 5,7 la sută, iar în cazul unei evoluţii pesimiste a situaţiei economice, de 8,5 la sută.

via | moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.