27
07 2013
1103

In vizorul IFPS - achiziţiile de materie primă de la persoanele fizice

Chişinău, 26 iulie 2013 – Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a convocat şefii subdiviziunilor IFPS într-o şedinţă de lucru, la care au fost abordate aspectele metodologice privind modul de confirmare documentară a achiziţiilor făcute de la persoanele fizice.

În cadrul şedinţei, Şeful IFPS, Ion Prisăcaru a punctat existenţa unor probleme pe segmentul procurării, de către întreprinderile intermediare şi cele din industria alimentară, a materiei prime de la persoane fizice neînregistrate ca subiecți ai activității de întreprinzător, astfel fiind efectuate plăți în numerar. În continuare, materia primă agricolă procurată de la persoanele fizice este utilizată de către companii fie pentru procesare (în cazul producerii sucurilor, vinului, uleiului, conservelor de fructe și legume, făinii, produse nucifere etc.), fie direct pentru export.

La acest subiect, a menţionat Ion Prisăcaru, deseori ne ciocnim cu fenomenul evaziunii fiscale, sub cele mai diverse forme, dar şi cu operarea pe banda rulanta de fals în acte. Au fost depistate mai multe cazuri, în care actele de achiziţie a materiei prime erau atribuite fie unor persoane decedate, fie unor cetăţeni cărora, în realitate, li s-au utilizat fraudulos datele personale. Şeful IFPS a dat indicaţii să fie identificate şi analizate toate problemele existente în acest domeniu, atât din practica de activitate a contribuabililor producători de materie primă, cât şi a agenţilor economici care practică activităţi fictive. În baza acestui studiu de caz, IFPS va demara o campanie de informare şi instruire a agenţilor economici de profil, cât şi a persoanelor fizice, pentru a descuraja fenomenul evaziunii fiscale. Săptămânile imediat următoare vor fi organizate seminare republicane, cu participarea contribuabililor nominalizaţi, acestea având drept scop conformarea benevolă la plata impozitelor.

3 imagini

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.